Інгредієнти
- білокачанна капуста – 0,5 кг;
- квашена капуста – 0,5 кг;
- відварна яловичина – 200-250 г;
- яловичий бульйон – 1 ст.;
- мисливські ковбаски – 300 г;
- смалець або масло для обсмажування – 30 г;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- солоні огірки – 2-3 шт;
- чорнослив – 10 шт;
- борошно – 1 ст.л.;
- томатна заправка ТорчинⓇ – 240 г;
- сіль, перець – за смаком;
- лавровий лист – 2-3 шт.
Пікантні копчені ковбаски, ніжна відварна телятина, ароматний чорнослив, приємна кислинка квашеної капусти і кислих огірочків. Все це разом - бігос - улюблена страва всіх поляків і литовців! Ми додали до рецепту приготування особливий інгредієнт, який робить страву ще смачнішою - буряково-томатну заправку Торчин®. Паста зі стиглих томатів в тандемі з натертим буряком надають бігосу насичений темно-червоний колір, а морква, цибуля, спеції і зелень вдало доповнюють смакову композицію.
Етапи приготування бігоса
Наш рецепт бігоса можна вважати класичним і універсальним. Це ситна й ароматна страва, яку можна подати на обід або вечерю. Готується бігос із м'ясом доволі просто, хоч і не швидко – загальне приготування займає близько години або навіть трохи більше, враховуючи, що також необхідно заздалегідь відварити яловичину.
Весь процес можна розбити на такі послідовні етапи:
- Розтопіть у каструлі або глибокій пательні смалець чи додайте олію. Наріжте цибулю і відправте її в розігріту ємність обсмажуватися.
- Коли цибуля стане прозорою, додайте ковбаски й обсмажуйте ще кілька хвилин. Слідом додайте заправку ТорчинⓇ, яка додасть страві пікантного та насиченого аромату томатів.
- Поріжте м'ясо на середні кубики та додайте його на пательню до цибулі та ковбасок. Туди ж помістіть нашинковану свіжу капусту.
- Щойно капуста пустить сік, додайте квашену капусту. Продовжуйте тушкувати ще кілька хвилин.
- Додайте пару лаврових листів для аромату і солоні огірки, попередньо нарізані соломкою. Продовжуйте тушкувати бігос 10 хвилин із відкритою кришкою.
- Тепер трохи чорносливу, солі та перцю і можете додавати бульйон або воду. Накрийте кришкою і продовжуйте тушкувати до готовності ще 45 хвилин, періодично помішуючи.
- Зніміть каструлю з вогню і дайте страві настоятися, видаліть лавровий лист, розкладіть порційно і подавайте до столу.
Поєднання капусти, томатної заправки, солоних огірків, копчених ковбасок і яскравим ароматом чорносливу робить бігос таким популярним у багатьох країнах світу. Тепер і у вас є можливість готувати традиційну польську та литовську страву у себе вдома. Запевняємо, цей рецепт посяде гідне місце в меню вашої родини.
Варіанти приготування бігоса
Якщо ви вже знаєте, як готувати бігос за класичним і найпоширенішим рецептом, спробуйте трохи поекспериментувати з поєднаннями продуктів. Основу з м'яса та капусти можна урізноманітнити спеціями, травами, овочами або навіть крупами.
Ми зібрали для вас найцікавіші та нестандартні рецепти, які можна приготувати з того, що знайдеться вдома в кожного:
- Бігос із гречкою, до якого, крім м'яса, приправ і квашеної капусти, входить також улюблена багатьма гречка. Вона робить страву ще поживнішою і дає змогу отримати повноцінний обід із гарніром із каші.
- Бігос із картоплею. У класичному варіанті картопля не додається, однак у нас цей овоч особливо цінується. То чому б не додати трохи картоплі до тушкованої свинини, капусти та томатного соусу?
До речі, з м'ясом ви також можете експериментувати. Бігос виходить однаково смачним і з куркою, і з індичкою, яловичиною, свининою, бараниною та ковбасними виробами.
Смачного!