Рецепт чахохбілі: інгредієнти
Як приготувати Чахохбілі? Перш за все необхідно запастися головними інгредієнтами страви. Вам знадобляться:
- куряча гомілка — 6 штук;
- цибуля, морква — по 1 шт.;
- часник — 3–4 зубчики;
- кетчуп Торчин «До шашлику» — 8 ст.л. (приблизно 200 г);
- рослинне або вершкове масло для смаження;
- сіль і перець — на свій смак;
- зелень для подачі — 30–50 г;
- вода — 100 мл;
- цукор — 2 ст.л;
- винний оцет — 40 мл;
- смажений арахіс — 2 ст.л.
З такої кількості інгредієнтів виходять 6 порцій чахохбілі.
Етапи приготування чахохбілі
Тепер приступаємо безпосередньо до приготування чахохбілі з куркою. Весь процес можна поділити на кілька послідовних етапів:
- Роздавите часник плоскою частиною ножа й покладіть його на розпечену сковороду, змащену оливковою або соняшниковою олією.
- Курячі гомілки ретельно промийте, висушіть паперовим рушником, посоліть і поперчіть.
- Приберіть часник зі сковороди та покладіть у неї куряче м’ясо. Готуйте курку на середньому вогні до золотистої скоринки.
- Підготуйте овочі: почистіть моркву й цибулю, помийте їх і розріжте на середні шматочки.
- Злегка обсмажити курку з 2 сторін, покладіть у сковорідку овочі та злегка перемішайте.
- Всипте цукор і карамелізуйте страву упродовж 4–5 хвилин.
- Подрібніть арахіс качалкою або в ступці.
- У посуд із куркою та овочами додайте невелику кількість води, винного оцту й кетчупу Торчин «До шашлику». Він додасть особливу пікантну нотку й подарує страви насичений томатний аромат.
- Додайте подрібнений арахіс і дрібно посічену зелень. Це може бути кріп, петрушка, зелена цибуля, базилік і т. д.
- Ретельно перемішайте всі інгредієнти, накрийте сковорідку кришкою й залиште чахохбілі нудитися на повільному вогні на 45–50 хвилин.
- Зніміть страву з вогню й дайте йому настоятися під кришкою ще впродовж 10 хвилин.
- Після цього можна розкласти всі чахохбілі в одну велику тарілку або порційно. Прикрасьте листочками базиліку і дрібно порубаним арахісом, та як можна швидше несіть до столу.
Даний рецепт чахохбілі передбачає, щоб страва буде готуватися 1–1,5 години. Так, доведеться трохи почекати. Однак соковите ароматне м’ясо з насиченим томатним соусом неодмінно цього варто. В результаті у вас вийде гострий і пікантний соус, ніжна курка й ситний обід для всієї сім’ї.
Варіанти приготування чахохбілі
Класичний чахохбілі з курки — це популярна грузинська страва. Але сьогодні можна зустріти варіації рецептів і з іншими видами м’яса, а також із різними соусами або приправами.
Ми зібрали кілька цікавих рецептів:
- Чахохбілі зі свинини. Така страва виходить більш ситною і навіть трохи важкою. У якості головного інгредієнта — свиняча лопатка, ошийок або вирізка. М’ясо гаситься в томатному соусі з овочами та ідеально поєднується з картопляним пюре або вареними спагеті.
- Чахохбілі з баранини. М’ясо баранини особливо люблять у грузинській кухні. Готують із нього не тільки шашлик, а й чахохбілі. Вам необхідно взяти жирну частину баранини, трохи картоплі, цибулі, помідорів і спецій. До обсмаженого до золотистої скоринки м’яса додають овочі, томати, спеції та гасять усе на повільному вогні 30 хвилин.
Чахохбілі
Чахохбілі — це традиційна страва грузинської кухні, головний інгредієнт якого — м’ясо птиці. Ще кілька століть тому це були фазани. Однак сьогодні найчастіше чахохбілі готують із частин курки — гомілок, стегон або крилець.
У результаті виходить м’яке м’ясо із соковитими томатами та спеціями. Щоб усі могли насолодитися соусом, чахохбілі подається в глибокій тарілці, часто — з лавашем, яким можна зачерпнути залишки томатної підливи.
Соковите рагу з птиці з томатним соусом — ситний обід або вечерю, який може подаватися до гарніру або як самостійна страва. Головні особливості чахохбілі полягають у його варіативності. Замість курки можна використовувати качку або навіть червоне м’ясо.