Рецепти

Домашня ковбаса

domashnya-kovbasa
prev
next
domashnya-kovbasa
200 хв
4

Інгредієнти:

  • м’ясо свинини — 1.5 кг;
  • сало — 250 г;
  • сіль — 2.5 - 3 ч. л.;
  • гірчиця Торчин® “Козацька” — 2 ст. л.;
  • коріандр у зернах (можна мелений) — 1 ч.л.;
  • часник — 7-10 зубчиків;
  • чорний перець — 0,5 ч. л.;
  • холодна вода — 150 г;
  • оболонка для ковбаси.

Що за святковий стіл без домашньої ковбаски? Маємо рецепт смачної домашньої ковбаси, приготовленої у духовці, яка прикрасить м’ясну тарілку святкового столу. Не лякайтеся, робити вдома ковбасу не так вже і складно.

Для її приготування вам знадобиться соковитий шмат свинини та сало, до яких додаємо букет духмяних приправ та гірчиці. Смакувати домашню ковбаску можна і в гарячому, і в холодному вигляді.

Ну і звісно, таке ароматне кільце стане гастрономічною прикрасою будь-якого великоднього кошика.

Готуємо домашню ковбасу

  1. М’ясо свинини зачистить від плівок та зайвого жиру. Наріжте його маленькими шматочками, а сало — ще меншими. Висипаємо все у миску, в якій будемо замішувати нашу домашню ковбасу.
  2. Додаємо сіль, чорний перець (краще взяти горошком і подрібнити у ступці), коріандр у зернах або мелений. Подрібнюємо зубчики часнику і теж додаємо до свинини з салом. Далі у хід іде гірчиця Торчин® “Козацька”. Перемішуємо і вливаємо 150 г холодної води. Це надасть соковитості ковбасі. Починаємо ретельно вимішувати. Мішати бажано довго, щоб рублений фарш, як тісто, почав відставати від рук.
  3. Коли відчуватимете під руками, як м’ясо неначе стає однорідним, спробуйте, чи вистачає солі. Ми не рекомендуємо коштувати сире м’ясо. Щоб зняти пробу на сіль, відщепніть невеликий шматочок і підсмажте швиденько на сковорідці, щоб спробувати. Домашня ковбаса любить спеції. Скуштуєте пробний шматочок – і будете знати, чи потрібно досолювати. Потім залишаємо наше м’ясо з прянощами на 2 години у холодильнику.
  4. Готуємо оболонку — зазвичай це кишки. Перед використанням їх потрібно обов’язково замочити, бо зазвичай вони продаються в засоленому вигляді. Потім ретельно промийте, щоб кишки були чистими.
  5. За допомогою спеціальної насадки на м’ясорубку начиняємо ковбасу. Також можна використовувати ручну насадку для начинювання. Кишки заповнюйте щільно, але так, щоб вони не дуже розтягувались і не лопнули.
  6. Далі треба дати ковбаскам постояти ще півгодини, обов’язково поколоти їх голкою, щоб під час випікання виходило повітря.
  7. Викладаємо ковбаски на деко, застелене пергаментним папером, або на деко, змащене олією, куди налийте невелику кількість води. .
  8. Печемо приблизно до години за температури 170-180 градусів до рум'яного кольору. Можна перевернути ковбасу на другу сторону, щоб з обох сторін вона була підсмажена.

Готову домашню ковбасу викладаємо на паперовий рушник, нехай вбере надлишок жиру. Цю смакоту можна подавати гарячою або холодною. подавайте ковбасу на стіл разом з гірчицею.

Секрети приготування домашньої ковбаси

Пропонуємо маленькі поради, аби домашня ковбаса була соковитою. По-перше, домашня ковбаса має бути з жирної частини свинини. У нашому рецепті ми додаємо сало, щоб м’ясо не вийшло занадто пісним і, відповідно, ковбаса — занадто сухою. Також гарний спосіб з’єднувати м’ясо різних видів (лопатка, ошийок, м’ясо з ребер), при цьому, видаляючи всі прожилки та плівки.

По-друге, нарізане м’ясо (а за необхідності й сало) треба дуже добре вимісити. Хвилин 10 щедро пром’яти його руками.

Дехто пропускає сало та свинину через м’ясорубку. Теж, робочий варіант, проте, традиційно м'ясо на домашню ковбасу подрібнювали саме ножем. Цей ефект “рубленості”, безперечно, грає свою роль при запіканні.

Також, будьте сміливіші зі спеціями - лавровий лист, кмин, мускатний горіх, розмарин, базилік. Але найбільше домашня ковбаса цінує сіль, чорний перець та часник. Якщо дозволяє час, приправлене спеціями м'ясо можна лишити у холодильнику на цілу ніч.

Перед запіканням ковбасу обов'язково потрібно проколювати голкою витримуючи інтервал у 4-5 см.

Смачного!

Коментарі
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися