Інгредієнти:
- картопля – 3 шт.;
- твердий сир – 100 г;
- копчений бекон – 100 г;
- рослинна олія – 1 ст. л.;
- майонез Торчин ® “Домашній” – 3 ст. л.;
- зелена цибуля для посипки.
Що може буде більш традиційним на святкових столах, ніж печена картопля. Ми пропонуємо рецепт запеченої картоплі з картопляно-сирною начинкою. Це розкішна основна страва, одна з найбільш духмяних та зігріваючих. Ароматна картопля із запеченою шкіркою, під якою тане сир з копченим беконом.
Готується не складно. Головне, запекти картоплю і зробити начинку. Завдяки м’якушеві з беконом запечена картопля буде танути у роті, а гості мурчатимуть від задоволення.
Готуємо картоплю запечену в духовці
- Розігрійте духовку до температури 200 градусів.
- Картоплю викладіть на фольгу і проколіть кожну виделкою в кількох місцях. Це потрібно, щоб виходив пар і шкірка картоплі не тріскала при запіканні. Оскільки картопля містить чимало вологи, шкірка діє як ізолятор. Якщо не буде виходу пари, картопля може тріскатись при випіканні при такій високій температурі як 200 градусів.
- Для того, щоб страва вийшла максимально ароматною та смачною, змастіть кожну картоплину рослинною олією та натріть сіллю.
- Перемістіть картоплю до розігрітої духовки і запікайте доти, доки картопля буде легко спадати з ножа при глибокому проколюванні. Орієнтовно від 40 до 60 хвилин.
- Поки картопля печеться, на сухій сковорідці підрум’яньте бекон. Якщо ви берете просто шинку, то її можна не підсмажувати, а просто нарізати невеликими шматочками.
- Натріть твердий сир на тертці та викладіть на окрему тарілку. Частина тертого сиру знадобиться нам для посипки нашої картоплі, а частина для її начинки.
- Дістаньте картоплю. Дайте їй охолонути 5-10 хвилин, після чого розріжте кожну картоплину навпіл.
- Вийміть серединку з кожної половинки. У глибоку салатницю дістаньте за допомогою чайної ложки стільки м’якоті, скільки це можливо, аби картоплина ще утримувала свою форму. Виберете забагато, вона розвалиться.
- До м’якуша картоплі додайте майонез Торчин “Домашній”. Перемішайте. Потім додайте бекон, сир, сіль та чорний мелений перець за смаком. Знову добре вимішайте.
- Наповніть цією начинкою половинки картоплин, посипте зверху сиром.
- Поставте картоплю з начинкою назад до розігрітої духовки. Запікайте ще 10-12 хвилин, доки поверхня начинки гарно підрум’яниться.
- Вийміть і посипте зеленою цибулею. Замість цибулі, можна прикрасити зеленню петрушки або дрібно нарізаним болгарським перцем. Або всім цим разом.
Подавайте запечену картоплю з простими овочевими салатами, квашеною капустою, тощо. Ця проста та водночас святкова страва стане чудовим доповненням до будь-якого столу.
Чим замінити інгредієнти для запеченої картоплі?
Ми вже зазначали, щоб приготувати запечену картоплю в духовці, можна легко підібрати різноманітні інгредієнти для начинки, які є в вашому холодильнику.
Додавайте до картоплі своє улюблене м’ясо, овочі чи сир. Останній можна, взагалі, упустити.
От чого не можна позбутися, так це жирів. Суха начинка однозначно зіпсує страву. Тут, як із начинкою для вареників – якщо не дати трохи жирів, вона буде сухою. Тому обовʼязково використовуйте сметану, масло, жир від смаження бекону або майонез, як у нашому варіанті. Це головний секрет апетитної та ніжної начинки.
Якщо бажаєте зробити страву вегетаріанською, тоді бекон можна замінити на смажені гриби, дрібно нарізані чорні оливки, солодкий перець, тушковану капусту, смажену цибулю. Твердий сир можна замінити на бринзу чи фету. Не важливо, як ви будете змінювати наповнення, запечена картопля у духовці завжди виходить смачною.