Інгредієнти:
- мед – 1 ст. л.;
- чебрець – 1 ч. л.;
- солодка паприка – 1 ч. л.;
- гранульований сушений часник – 1 ч. л.;
- морква – 2 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- курка – 1 шт.;
- гірчиця Торчин ® “Козацька” – 1 ст.л.;
- петрушка – пучок.
Ну що так прикрасить стіл на свята, як не запечена курка із золотистою скоринкою? Соковита та апетитна, від одного погляду на яку піднімається святковий настрій.
Курка в духовці – один із найпростіших рецептів. Секрет її неповторного смаку полягає в медово-гірчичному маринаді, в якому солодкість відтінюється гірчинкою. Головне, замаринувати курку на декілька годин або на ніч, а потім в духовку і до столу. Запікати курку будемо з картоплею та морквою, щоб м'ясо та овочі ділились один з одним ароматами та смаками, а у нас вийшла духмяна насичена страва.
Готуємо курку в духовці
- Перед тим, як маринувати курку, потрібно її підготувати. Гарно помийте птицю під проточною водою ззовні та всередині. Переконайтеся, що немає залишків нутрощів та пір’я. Курка в духовці повинна бути ідеально гладенькою та красивою, тому зайву шкіру варто зрізати, особливо у зоні шиї та стегон. Просушіть її від зайвої вологи паперовим рушником.
- У мисці змішуємо інгредієнти для маринаду – мед, гірчицю, солодку паприку, гранульований сушений часник, чебрець, сіль та перець. Гарно перемішати.
- Отриманим соусом ретельно змащуємо курку ззовні та зсередини. Залишаємо маринуватися мінімум на 2 години в холодильнику. Можна залишити маринуватися на всю ніч, загорнувши у харчову плівку.
- Готуємо овочі на гарнір. Миємо, чистимо та висушуємо моркву та картоплю. Нарізаємо великими шматочками.
- Розігріваємо духовку до температури 180 градусів. Викладаємо курку в жаровню, яку попередньо слід змастити рослинною олією. Навколо птиці кладемо овочі та злегка посипаємо їх петрушкою та сіллю. Ставимо у духовку приблизно на одну годину. Час від часу поливайте м’ясо та овочі соусом, що утворився під час запікання. Якщо помітите, що верх курки почав підгоряти, накрийте фольгою, але незадовго до сигналу таймера про готовність приберіть її, щоб м’ясо підрум’янилося до золотистої скоринки.
- Петрушку миємо, просушуємо та дрібно кришимо. Коли дістанемо курку з овочами, посипте їх петрушкою.
Така курка з медом, запечена в жаровні на овочевій подушці, виходить нереально смачною. За столом буде справжнє свято смаку!
Секрети соковитої й ароматної курки в духовці
Щоб смачно приготувати курку в духовці, вкрай важливо зберегти її соковитість. Сіль, перець та жир (у нашому рецепті це гірчиця) – ось, що нам потрібно, щоб не пересушити м’ясо і отримати рум'яну скоринку. Приправляючи курку сіллю, перцем та маринадом не забувайте натирати задню частину птиці, під крилами, між стегон і внутрішню порожнину.
Час приготування курки може варіюватися від 40 до 90 хвилин, в залежності від розміру птиці і параметрів вашої духовки.
Щоб зменшити вірогідність пересушування м’яса, можна запікати курку в рукаві або у жаровні з кришкою. Головне, хвилин за 10-15 до кінця розрізати рукав чи зняти кришку. Так утворюється рум’яна золотиста скоринка.
Якщо бажаєте отримати більш насичений аромат курки, спробуйте покласти в порожнину скибочки цитрусових, гілочки трав, роздавлений часник і цибулю.