Інгредієнти:
- фарш з баранини (можна взяти яловичий) — 600 г;
- баклажани — 3 шт.;
- помідори — 5 шт.;
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- оливкова олія — 2 ст. л.
Для соусу «Бешамель»:
- молоко — 500 мл;
- борошно — 2 ст. л.;
- вершкове масло — 50 г;
- приправа від Торчин «10 овочів» - 1 ст. л.
Мусака — це традиційне блюдо болгарської, грецької, молдавської та інших східних кухонь. Однак саме в Греції найлегше зрозуміти, що таке мусака, адже в цій середземноморській країні блюдо вважається візитною карткою, а значить і готується воно на вищому рівні.
- Дрібно нарізаємо цибулю.
- Помідори бланшируємо, чистимо від шкірки і дрібно нарізаємо.
- Баклажани нарізаємо кружальцями, перекладаємо у форму для запікання, зверху поливаємо оливковою олією – запікаємо 30 хвилин при 180 ℃.
- На розігріту пательню додаємо оливкову олію та пасеруємо цибулю. Потім викладаємо фарш - обсмажуємо його з цибулею на великому вогні 10 хвилин.
- Після цього додаємо помідори - тушкуємо на помірному вогні 20 хвилин. Для надання фаршу більш томатного смаку, можете додати кетчуп «Лагідний», що зробить готову страву ще смачнішою. Доводимо м’ясний соус до готовності, після чого солимо та перчимо за смаком.
- У форму для запікання рівномірно викладаємо шарами баклажани і м’ясний соус.
- Щоб приготувати соус «Бешамель» — у сотейнику розтоплюємо вершкове масло, всипаємо борошно і готуємо, помішуючи вінчиком, на помірному вогні приблизно 5 хвилин. Важливо слідкувати, щоб суміш не змінювала колір. Вливаємо холодне молоко, ретельно перемішуючи вінчиком, щоб уникнути утворення грудочок. Додаємо приправу від Торчин «10 овочів». Готуємо соус до загустіння, приблизно 5-10 хвилин. В кінці додаємо сіль, перець і мускатний горіх. Як тільки соус почне кипіти, знімаємо з вогню.
- Зверху мусаку рівномірно заливаємо соусом «Бешамель» та ставимо у духовку, попередньо розігріту до 180 ℃. Запікаємо 30-40 хвилин.
Чим відрізняється мусака в різних країнах
Мусака, приготована в Греції та Туреччині, буде відрізнятися. Турки замінюють баклажани на цукіні або навіть нут, а саме блюдо викладається не шарами, а перемішується і тушкується, як рагу. У Молдові дотримуються більш традиційного рецепту, де одна половина - м'ясо, а друга - овочі.
У Болгарії мусака дуже варіативна і являє собою запіканку з картоплі та фаршу із додаванням овочів. У балканських рецептах замість баклажанів кружальцями викладають стиглі томати. Часто в мусаку додають і інші сезонні овочі: капусту, кабачки, цибулю, гриби.