Класичний форшмак: інгредієнти
Як приготувати форшмак? Ніяких складнощів і особливих секретів немає. Ми підготували для вас класичний варіант, який готується швидко і просто, але розлітається зі столу за лічені хвилини.
Щоб рецепт вдався на славу, запасіться такими обов’язковими інгредієнтами:
- м’ясо оселедця — 200 г;
- куряче яйце — 3 середні штуки;
- зелена цибуля — 1 пучок (приблизно 20 г);
- ріпчаста цибуля — 50 г;
- майонез Торчин «Європейський» — 70 г (3 столові ложки).
З такої кількості інгредієнтів у вас вийде апетитний свіжий форшмак на 2–3 людини.
Форшмак: етапи приготування
Що ж, тепер починаємо готувати класичний форшмак по-одеськи. Попередньо відваріть яйця, остудіть і очистіть їх. Поки вони будуть варитися, підготуйте оселедець, очистіть її, позбавте від кісточок, просушіть. Помийте зелену цибулю й почистіть ріпчасті цибулини від шкірки.
Після того як етап підготовки завершений, беремось безпосередньо до написання закуски. У такому разі форшмак готується всього за 3 хвилини:
- Насамперед необхідно нарізати на однакові шматочки всі інгредієнти. Якщо хочете отримати консистенцію, схожу на паштет, порубати продукти дрібно, можна навіть припустити рибу й цибулю через м’ясорубку або кухонний комбайн. Якщо ж любите шматочки побільше, нарізуйте яйця, оселедець, зелений і ріпчасту цибулю великими кубиками.
- На наступному етапі форшмак заправляють майонезом. Краще для цих цілей використовувати Торчин «Делікатесний», який має менший відсоток жирності та відрізняється делікатним ніжним смаком із легким ароматом гірчиці.
- Розкладіть форшмак на підсушений хліб або подавайте в одній великій тарілці з грінками, лавашем або питою. Зверху страву можна посипати дрібно нарубаної зеленню.
Маючи в холодильнику все потрібні інгредієнти, форшмак можна приготувати за кілька хвилин. Це ідеальна закуска в ситуації, коли до вас несподівано наскочити гості. Соковитий і ніжний паштет із риби стане легким і смачним аперитивом перед подачею основної страви. Смачного!
Варіанти приготування форшмака
Форшмак по-одеськи — це свіжа закуска з риби, яку так люблять жителі перлини біля моря. Але ця страва популярна далеко за межами нашої країни — воно має єврейське коріння й готується в усьому світі.
Головний інгредієнт — оселедець — зазвичай не змінюється. Здебільшого альтернативних рецептів форшмака ґрунтуються на більш оригінальній подачі страви:
- Форшмак з оселедця в картоплі. Здатний стати справжньою окрасою святкового столу. Картопля середнього розміру з повністю вирізаною серединою запікається або готується на пару. Поки картопля доходить до готовності, можна зробити форшмак — подрібнити рибу й цибулю. На кінцевому етапі готову картоплю заповнюють рибною масою і прикрашають зеленню.
- Форшмак із буряком. Складається з традиційних інгредієнтів із невеликим доповненням у вигляді запеченої або відвареного буряка. Саме вона надає страві цікавий відтінок і солодкуватий післясмак.
Форшмак
Форшмак — це холодна закуска з риби, історія створення якої має давнє коріння. Її часто подають на застіллях або до міцних алкогольних напоїв. Попри різноманітність рецептів, головна особливість форшмака — солоний оселедець, яка надає йому яскравий аромат і цікаву текстуру. Форшмак ділиться на кілька видів, зважаючи на регіони його приготування. Він може бути:
- єврейським, у якому оселедець переважає над іншими інгредієнтами, а легкість паштету надає невелику кількість соди;
- одеським, з додаванням відвареного яйця та іноді яблук;
- кишинівським, до складу якого входять не тільки риба, а й волоські горіхи, а також ніжне вершкове масло.
Спочатку форшмак подавали в гарячому вигляді. Його запікали з картоплею, сметаною й ріпчастою цибулею.
Однак сьогодні страва належить до холодних закусок і подається на шматочку багета або піти.