Інгредієнти:
- просіяне борошно вищого ґатунку — 3 склянки;
- цукор — 130 г;
- майонез Торчин® «Делікатесний» — 130 г;
- ванільний цукор — 5 г;
- живі дріжджі — 25 г;
- крохмаль — 1 ст. л.;
- тепле молоко — 125 мл;
- куряче яйце — 2 шт.;
- кориця — щіпка;
- мускатний горіх — щіпка;
- чорнослив — 30 г;
- варено-копчена ковбаса — 50 г;
- шинка — 50 г;
- курага — 40 г;
- родзинки — 40 г;
- цукрова пудра — 100 г.
- Підготуйте всі потрібні інгредієнти.
- Для опари змішайте й розітріть ложкою на кашку дріжджі, дрібку солі та столову ложку цукру-піску, влийте тепле молоко, насипте трохи більше ніж півсклянки борошна й добре змішайте. Розтирайте ложкою, поки опара не набуде однорідної консистенції — вона повинна бути трохи рідшою, ніж тісто на оладки. Готову опару вкутайте рушником і поставте в тепле місце на 1,5—2,5 години підходити.
- У готову опару, ретельно розмішавши її, додайте збиті з цукром і ванільним цукром яйця (зрілість опари можна визначити за дірчастою, пухкою консистенцією та різким кислуватим запахом).
- Додати крохмаль з майонезом.
- Також додати мускатний горіх, корицю, подрібнений чорнослив, ковбасу, шинку, курагу й родзинки (шматочки м’яса та сухофруктів повинні бути завбільшки з родзинки). Вимішати тісто, рівномірно розподіливши начинку.
- Візьміть металеву форму, як для паски, — круглу й з високими стінками, викладіть її папером для випічки, денце та стінки змастіть олією і трохи притрусіть борошном. Заповніть форму тістом приблизно наполовину, дайте кексові підійти (тісто має піднятися до бортиків форми) і поставте в духовку, розігріту до 180 градусів на годину. Готовність пирога перевірте тонкою дерев’яною шпажкою: якщо кекс пропікся, вона повинна залишитися зовсім сухою.
- Готовий пиріг присипте цукровою пудрою, остудіть на решітці. Зберігайте в коробці або каструлі в сухому прохолодному місці. Кекс повинен вистоятися до свят від 2 до 7 днів, стати ароматним, набути смаку.
- Смачного!