Рецепти

Бігос

Бігос
prev
next
Бігос

Інгредієнти

  • білокачанна капуста – 0,5 кг;
  • квашена капуста – 0,5 кг;
  • відварна яловичина – 200-250 г;
  • яловичий бульйон – 1 ст.;
  • мисливські ковбаски – 300 г;
  • смалець або масло для обсмажування – 30 г;
  • ріпчаста цибуля – 1 шт.;
  • солоні огірки – 2-3 шт;
  • чорнослив – 10 шт;
  • борошно – 1 ст.л.;
  • томатна заправка ТорчинⓇ – 240 г;
  • сіль, перець – за смаком;
  • лавровий лист – 2-3 шт.

Пікантні копчені ковбаски, ніжна відварна телятина, ароматний чорнослив, приємна кислинка квашеної капусти і кислих огірочків. Все це разом - бігос - улюблена страва всіх поляків і литовців! Ми додали до рецепту приготування особливий інгредієнт, який робить страву ще смачнішою - буряково-томатну заправку Торчин®. Паста зі стиглих томатів в тандемі з натертим буряком надають бігосу насичений темно-червоний колір, а морква, цибуля, спеції і зелень вдало доповнюють смакову композицію.

Етапи приготування бігоса  

Наш рецепт бігоса можна вважати класичним і універсальним. Це ситна й ароматна страва, яку можна подати на обід або вечерю. Готується бігос із м'ясом доволі просто, хоч і не швидко – загальне приготування займає близько години або навіть трохи більше, враховуючи, що також необхідно заздалегідь відварити яловичину.
Весь процес можна розбити на такі послідовні етапи:

  1. Розтопіть у каструлі або глибокій пательні смалець чи додайте олію. Наріжте цибулю і відправте її в розігріту ємність обсмажуватися. 
  2. Коли цибуля стане прозорою, додайте ковбаски й обсмажуйте ще кілька хвилин. Слідом додайте заправку ТорчинⓇ, яка додасть страві пікантного та насиченого аромату томатів.
  3. Поріжте м'ясо на середні кубики та додайте його на пательню до цибулі та ковбасок. Туди ж помістіть нашинковану свіжу капусту. 
  4. Щойно капуста пустить сік, додайте квашену капусту. Продовжуйте тушкувати ще кілька хвилин. 
  5. Додайте пару лаврових листів для аромату і солоні огірки, попередньо нарізані соломкою. Продовжуйте тушкувати бігос 10 хвилин із відкритою кришкою.
  6.  Тепер трохи чорносливу, солі та перцю і можете додавати бульйон або воду. Накрийте кришкою і продовжуйте тушкувати до готовності ще 45 хвилин, періодично помішуючи. 
  7. Зніміть каструлю з вогню і дайте страві настоятися, видаліть лавровий лист, розкладіть порційно і подавайте до столу.

Поєднання капусти, томатної заправки, солоних огірків, копчених ковбасок і яскравим ароматом чорносливу робить бігос таким популярним у багатьох країнах світу. Тепер і у вас є можливість готувати традиційну польську та литовську страву у себе вдома. Запевняємо, цей рецепт посяде гідне місце в меню вашої родини.
 

Варіанти приготування бігоса

Якщо ви вже знаєте, як готувати бігос за класичним і найпоширенішим рецептом, спробуйте трохи поекспериментувати з поєднаннями продуктів. Основу з м'яса та капусти можна урізноманітнити спеціями, травами, овочами або навіть крупами.
Ми зібрали для вас найцікавіші та нестандартні рецепти, які можна приготувати з того, що знайдеться вдома в кожного:

  1. Бігос із гречкою, до якого, крім м'яса, приправ і квашеної капусти, входить також улюблена багатьма гречка. Вона робить страву ще поживнішою і дає змогу отримати повноцінний обід із гарніром із каші.
  2. Бігос із картоплею. У класичному варіанті картопля не додається, однак у нас цей овоч особливо цінується. То чому б не додати трохи картоплі до тушкованої свинини, капусти та томатного соусу?

До речі, з м'ясом ви також можете експериментувати. Бігос виходить однаково смачним і з куркою, і з індичкою, яловичиною, свининою, бараниною та ковбасними виробами.
Смачного!

Коментарі
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися