Рецепти

Чинахи в горщиках

Чинахи в горщиках
45 хв
1

Класичний рецепт чанахи: інгредієнти

Перш ніж приступити до приготування чанахи, необхідно зібрати обов’язковий набір інгредієнтів. На одну порцію ароматного грузинської страви вам знадобляться:

  • телятина — 100 г;
  • картопля — 150–200 г;
  • печериці — 50 г;
  • квасоля — 50 г;
  • морква — 50 г;
  • ріпчаста цибуля — ½ шт.;
  • зелень для подачі;
  • часник — 1–2 зубчики;
  • томатна заправка Торчин — 4 столові ложки;
  • сіль, перець — на свій смак;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • питна вода — 0,1 л.

Зазвичай, щоб приготувати чанахи, необхідно зібрати також весь інвентар. Найважливіше з цього — відповідний посуд, глиняний горщик, який підходить для приготування страв у духовці.

Етапи приготування чанахи

Тепер приступаємо безпосередньо до створення чанахи. Для початку необхідно замочити квасолю на ніч і відварити її до готовності. Зробити це краще заздалегідь, щоб процес приготування страви був швидшим. Далі все просто:

  1. М’ясо порізати на великі шматочки.
  2. Покладіть часник на розпечену сковороду, змащену олією, й обсмажте кілька секунд.
  3. Додайте до часнику приправлене сіллю й перцем м’ясо.
  4. На окремій сковороді необхідно обсмажувати картоплю, моркву, нарізану на середні шматочки й дрібно порубаний лук.
  5. Зніміть із вогню овочі, і в ту ж сковороду додайте томатну заправку від Торчин. Вона поєднує в собі суміш ароматних овочів і спецій. Томати в заправці додадуть страві насичений смак, а буряк доповнить чанахи характерним яскравим відтінком і солодкуватим післясмаком.
  6. Влийте трохи води та злегка проваріть соус.
  7. Візьміть горщик, покладіть у нього телятину, зверху — готову квасолю, далі — овочеву засмажку, свіжі гриби.
  8. Залийте страву томатною заправкою, щоб вона покривала кожен шар.
  9. Поставте чанахи в горщику в духовку й готуйте страву за температури 180°С 50–60 хвилин.
  10. Подавайте в гарячому вигляді, прикрасивши дрібно посіченою зеленню.

Готується чанахи досить довго — 60–80 хвилин. Однак більшу частину цього часу вам доведеться просто чекати, поки страва запікається в духовці. Безпосередньо підготовка продуктів забирає не більш ніж 15 хвилин.

Але скільки б не довелося чекати, чанахи неодмінно цього варто. Гаряча й темпераментна страва, як і характер грузинів, гармонійно поєднує в собі насичений смак овочів, ніжне м’ясо та ароматну заправку. Ця страва — повноцінний обід або вечерю, який зігріє в прохолодну погоду і стане прикрасою столу.

Чанахи в горшочках

Варіанти приготування чанахи

Перед тим, як приготувати чанахи за класичним рецептом, ознайомимось із цікавими та оригінальними варіантами страви. Ми зібрали кілька незвичайних поєднань:

  1. Чанахи з баклажанів із квасолею. Це вегетаріанська страва без м’яса, яку можна не тільки подати до столу, але й закрити в банку, залишивши на зиму. Крім квасолі та баклажанів, сюди також додають болгарський перець, цибулю, часник, томати, морква, спеції та трохи оцту.
  2. Чанахи з рисом. Ситна страва, у якій до баранини, овочів і спецій додають рис, отримуючи у такий спосіб ситний обід для всієї сім’ї.

Чанахи

Чанахи — це класична страва грузинської кухні. Якщо говорити коротко — це томління баранина з ароматними овочами, яка запікається в глиняному посуді з духмяними спеціями в ніжній підливі. Зазвичай для приготування використовується найніжніша частина баранини, наприклад, ребра. Однак сьогодні можна знайти альтернативні види чанахи з іншими сортами м’яса, включно з яловичиною, свининою, індичкою або навіть куркою.

Пряна страва представляє ціле поле для експериментів. Різні варіації чанахи містить квасоля, баклажани, гриби, перець чилі тощо.

Ні в кого не виникає сумнівів у тому, що грузинська кухня — це завжди смачно й ситно. Тому ми підготували для вас відразу кілька цікавих рецептів чанахи: класичний варіант і його оригінальні альтернативи.