Інгредієнти
- телятина (м’якоть) — 100 г;
- картопля — 200 г;
- печериці — 50 г;
- квасоля відварена — 50 г;
- морква — 50 г;
- ріпчаста цибуля — 30 г;
- петрушка – 10 г;
- часник — 1 зубчик;
- томатна заправка Торчин® — 120 г;
- сіль, перець – за смаком;
- лавровий лист – 2 шт.;
- рослинна олія – 20 мл;
- питна вода — 100 мл.
Чанахи — це класична страва грузинської кухні. Якщо говорити коротко — це томління баранини з овочами, яке запікається в глиняному посуді з духмяними спеціями в ніжній підливі. Зазвичай для приготування використовується найніжніша частина баранини, наприклад, ребра. Однак сьогодні можна знайти альтернативні види чанахи з іншими сортами м’яса, включно з яловичиною, свининою, індичкою або навіть куркою. Ми пропонуємо приготувати з телятиною.
- Для початку необхідно замочити квасолю на ніч і відварити її до готовності. Зробити це краще заздалегідь, щоб процес приготування страви був швидшим.
- Наріжте цибулю, моркву і картоплю середніми кубиками.
- М’ясо поріжте на великі шматочки.
- Покладіть часник на розпечену пательню, змащену олією, й обсмажте кілька секунд.
- Додайте до часнику м’ясо – обсмажте з усіх боків.
- На окремій пательні обсмажте картоплю, цибулю і моркву до золотистого кольору .
- Зніміть овочі з вогню. В ту ж пательню додайте томатну заправку від Торчин®, влийте трохи води і злегка проваріть соус.
- В горщик викладіть телятину, потім - відварену квасолю, далі — пісмажені овочі і зверху - свіжі гриби.
- Залийте томатною заправкою від Торчин, щоб вона покривала кожен шар.
- Відправте чанахи в духовку і готуйте 1 годину при температурі 180°С.
Подавайте в гарячому вигляді, прикрасивши зеленню!
Варіанти приготування чанахи
Перед тим, як приготувати чанахи за класичним рецептом, ознайомимось із цікавими та оригінальними варіантами страви. Ми зібрали кілька незвичайних поєднань:
Чанахи з баклажанів і квасолею. Це вегетаріанська страва без м’яса, яку можна не тільки подати до столу, але й закрити в банку, залишивши на зиму. Крім квасолі та баклажанів, сюди також додають болгарський перець, цибулю, часник, томати, моркву, спеції та трохи оцту.
Чанахи з рисом. Ситна страва, у якій до баранини, овочів і спецій додають рис, отримуючи таким чином ситний обід для всієї сім’ї.