Рецепти
Лобіо
45 хв
1

Класичний рецепт лобіо: інгредієнти

Тепер дізнаймось, як приготувати лобіо по-грузинськи. Крім того, ми пропонуємо вам рецепт, який можна використовувати не тільки для приготування свіжого обіду. Така страва підходить для закочування банки на зиму, щоб ви могли насолодитися соковитими сезонними овочами та ситною квасолею в холодну пору року.

Отже, для початку запасіться обов’язковими інгредієнтами:

  • червона квасоля — 200 г;
  • ріпчаста цибуля — 2 шт.;
  • часник — 3 зубчики;
  • кетчуп Торчин «Чилі» — 350 г;
  • кінза — 20–25 г;
  • коріандр — 10–12 г;
  • сіль, перець — на свій смак;
  • зіра — 10–12 г;
  • оливкова олія — 3 столові ложки.

З такої кількості інгредієнтів у вас вийде одна велика або дві середні порції лобіо.

Етапи приготування лобіо по-грузинськи

Перед тим, як готувати лобіо, необхідно замочити квасолю на ніч. Покладіть її в холодну, злегка підсолену воду, і залиште в холодильнику на 8–12 годин. Це необхідно, щоб квасоля збільшилася у розмірі та трохи розм’якла.

Далі приготування лобіо максимально просте:

  1. Злийте воду з квасолі, налийте свіжу, посоліть і варіть до готовності. Зазвичай на це йде 1–1,5 години.
  2. Лук наріжте на дрібні кубики, обсмажте з дрібно рубаним часником до готовності. Додайте зварену квасолю.
  3. Змішайте в невеликій мисці всі спеції й додайте їх до смаженого цибулі.
  4. Влийте кетчуп Торчин «Чилі», який завдяки наявності гострого перцю додасть страві більш пікантний і цікавий смак.
  5. Зменшіть вогонь і тушкуйте лобіо до готовності 15–20 хвилин. Перед подачею додайте до квасолі дрібно посічену кінзу.
  6. Подавайте, насипавши порційно по тарілках або закрийте лобіо в стерилізованих банках на зиму.

Якщо ви замочите квасолю заздалегідь, готувати обід по-грузинськи буде простіше, вам вистачить 40–45 хвилин. Водночас більшу частину часу лобіо буде гаситися, а ви зможете розслабитися й насолоджуватися томатним ароматом, який кружляє по кухні.

Грузинська кухня — це дуже смачно й ситно. І лобіо — яскраве тому підтвердження. Пікантна ароматна страва стане відмінним гарніром або холодною закускою. Ви можете додавати в рецепт ваші улюблені овочі, спеції або навіть м’ясний фарш. Лобіо зіпсувати неможливо, воно готується дуже просто і виходить із першого разу таким, що просто пальчики оближеш.

Лобио

Варіанти приготування лобіо

У Грузії існує кілька видів гарячого страви з квасолею. Так що однозначно відповісти на питання про те, як приготувати лобіо, неможливо. Ось, наприклад, кілька незвичайних поєднань:

  1. Грибне лобіо з горіхами, куди крім квасолі входять також печериці, волоський горіх, грузинські популярні приправи, зелень і трохи виноградного оцту.
  2. Лобіо з горіхами й айвою. Дуже цікавий і незвичайний смак страви досягається використанням айви. Також до складу входять квасоля, цибуля, часник, кінза, спеції й подрібнений волоський горіх.

Лобіо

Лобіо — це традиційна страва грузинської, вірменської та азербайджанської кухонь, основою якої є стручкова або зернова квасоля. Попри відсутність у рецепті м’ясних інгредієнтів, у результаті виходить досить ситний гарячий обід. З огляду на те, що подається лобіо зазвичай із лавашем, такою стравою можна наїстися надовго.

Квасоля може виступати в якості гарніру, основної страви або, у холодному вигляді як закуска. Якщо говорити про основні інгредієнти, лобіо готується зі стручкової, зеленої або червоної квасолі. Також за інгредієнтами виділяють такі види лобіо: томатну, сирну, з яйцями або горіхами, грибну і т. д.

Сьогодні ви дізнаєтеся, як готується класичний грузинський обід із квасолею, а також зможете урізноманітнити страву, використовуючи запропоновані нами оригінальні рецепти.