Рецепти
Мусака
prev
next
Мусака
100 хв
4

Інгредієнти:

  • Фарш з баранини (можна взяти яловичий) — 1 кг.
  • Баклажани — 3 шт.
  • Помідори — 3 шт.
  • Цибуля — 2 шт.
  • Оливкова олія — 3 ст. л.
  • Часник — 3 зуб.
  • Лавровий лист — 1 шт.
  • Мускатний горіх — ¼ ч. Л.
  • Приправа «10 овочів» від Торчин — 1 ст. л.
  • Кетчуп «Лагідний» від Торчин — 100 гр.
  • Борошно — 0,5 ст.

Для соусу:

  • Молоко — 1,5 ст.
  • Борошно — 0,5 ст.
  • Яйця — 1 шт.
  • Вершкове масло — 2 ст. л.

Етапи приготування мусаки

  1. Готуємо овочі для фаршу: дрібно шинкується цибуля, часник і помідори. Додаємо оливкову олію на розігріту сковороду та смажимо цибулю до золотистої скоринки. Викладаємо фарш та обсмажуємо його з цибулею 10 хв. Після цього викладаємо помідори, мускатний горіх, часник та приправу «10 овочів» від Торчин. Для надання фаршу томатної соковитості ви можете додати кетчуп «Лагідний», що зробить готову страву ще смачнішою. Доводимо фарш до готовності, після чого солимо та перчимо на смак.
  2. Очищаємо баклажани від шкірки. Нарізаємо кружальцями завтовшки 10 мм. Солимо й залишаємо на 5-10 хв. Після того, як баклажани пустять сік, промиваємо їх та викладаємо на паперові рушники. Борошно просівається, і в ньому обвалюються скибочки баклажану. Обсмажуємо на оливковій олії по 1 хвилині з однієї й іншої сторони. Після обсмажування викладаємо на паперові рушники для видалення зайвої олії.
  3. У форму для запікання рівномірно викладаємо шарами баклажани, фарш з овочами.
  4. Щоб приготувати соус «Бешамель»,   —  у маленькому сотейнику розтоплюємо вершкове масло, додаємо і, помішуючи, обсмажуємо на ньому борошно приблизно 5 хвилин на невеликому вогні. Розігріваємо молоко, вливаємо в нього яйце та перемішуємо. Отриману суміш додаємо в сотейник та варимо до готовності 5 хв.
  5. Готовий соус вливаємо зверху на фарш та прибираємо страву в духовку, яка має бути попередньо розігріта до 200 ℃ на 25 хвилин.

Мусака готова.

Мусака

Як бачите, навіть із найпростіших продуктів, які можна знайти на будь-якій кухні, та щіпки магії від Торчин можна створити чудове середземноморське блюдо для всієї родини.

Чим відрізняється мусака в різних країнах

Мусака, приготована в Греції та Туреччині, буде відрізнятися. Турки замінюють баклажани на цукіні або навіть нут, а саме блюдо викладається не шарами, та перемішується і тушкується, як рагу. У Молдові дотримуються більш традиційного рецепта, де одна половина м'ясо, а друга  —  овочі.
У Болгарії мусака дуже варіативна і являє собою запіканку з картоплі та фаршу із додаванням овочів. У балканських рецептах замість баклажанів кружечками викладають стиглі томати. Нерідко в мусаку додають і інші сезонні овочі: капусту, кабачки, цибулю, гриби.

Як приготувати мусаку — класичний рецепт

Якщо ви ставите за мету знайти правильний рецепт, то, ймовірніше, навіть на грецьких кулінарних сайтах зможете знайти різні варіанти приготування. В одних рецептах можна зустріти баклажани, які традиційно додають у мусаку. В інших їх пропонують замінити на картоплю або кабачки (цукіні). У деяких регіонах це блюдо краще готувати, додаючи в м'ясо гриби. Баранина може замінюватися яловичиною, а деякі рецепти взагалі готуються без додавання м'яса.
Не варто дивуватися, адже з рецептами страв, які настільки глибоко пішли в культуру різних народів, таке зустрічається нерідко. Кожен намагається додати в них щось своє. Ви також зможете дізнатися, як приготувати мусаку за особливим рецептом "Торчин". Вона дуже схожа на варіант, який готують греки дома та в ресторанах.

Мусака — блюдо, що об'єднує культури

Мусака — це традиційне блюдо болгарської, грецької, молдавської та інших східних кухонь. Однак саме в Греції найлегше зрозуміти, що таке мусака, адже в цій середземноморській країні блюдо вважається візитною карткою, а значить і готується воно на вищому рівні.

У традиційний грецький рецепт обов'язково додаються баклажани. Історично мусака з'явилася на початку ХХ століття від геніального кухаря Ніколаса Целементеса, який взяв на озброєння арабський салат із баклажанів і трансформував його, додавши м'ясо та французький соус «Бешамель».

Коментарі
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися