
Інгредієнти:
- яловичий фарш – 400 г;
- макарони (паста) – 220 г;
- олія рослинна – 2 ст. л.;
- томатний сік — 1 склянка;
- томат (опціонально) — 1 шт.;
- сыр твердый (опционально) – 50 г;
- кулінарний соус Торчин® із томатами, розмарином і орегано.
Спагеті та макаронні вироби — частина раціону практично будь-якої української родини. Макарони із задоволенням їдять діти будь-якого віку та дорослі. До цього продукту підходять різні спеції та соуси. Як гарнір паста відмінно поєднується з птицею, свининою, яловичиною, різними видами фаршу та ковбасними виробами. Якщо ви та ваша сім’я не мислить життя без макаронів у різному вигляді, вам буде цікавий рецепт болоньєзе.
Паста болоньєзе — це будь-які макаронні вироби, подані із соусом-рагу, одним з інгредієнтів якого є м’ясний фарш. Сама назва походить від найменування італійської провінції Болонья, де згідно з історичними документами й був уперше приготовлений цей рецепт. Обов’язковим інгредієнтом пасти болоньєзе також є томат — він служить для створення пікантної томатної підливи.
Варто зауважити, що не тільки паста називається “болоньєзе”, в італійській кулінарній традиції є однойменний соус. Характерна особливість соусу болоньєзе — це те, що його подають не тільки до пасти, але і як підливу до картопляного та овочевого пюре, як заправку для лазаньї або просто, як самостійну страву.
Якою буває паста болоньєзе
Як і багато популярних рецептів, болоньєзе має масу варіацій приготування. Не можна впевнено стверджувати, який саме з рецептів варто вважати класичним. Основні інгредієнти — макарони, фарш і томати — настільки універсальні, що чудово поєднуються з будь-якими прянощами та іншими продуктами. Для рецепта використовують будь-які макаронні вироби, паста болоньєзе готується з локшини, спагеті, спіралей або черепашок.
Італійці вважають за краще готувати пасту болоньєзе з тальятелле — твердо зернових виробів плоскої форми. Ви можете використовувати феттуччіні, папарделле, конкільйони, пенне та будь-який інший вид італійської пасти, якщо готуєте страву до особливого випадку. Для звичайного домашнього столу підійдуть і звичні ріжки.
Для фаршу підходить м’ясо птиці — курка або індичка, свинина, яловичина, телятина або фарш асорті з великим вмістом жиру. Вибір м’яса варто робити, виходячи з побажань до калорійності. Для дієтичної пасти підходить біле м’ясо без жиру, для щільної та калорійної страви — рожеве м’ясо свині з жировими прошарками. Крім основних складових до страви додають гриби та вино. У якості прянощів використовують орегано, базилік, чебрець. У домашніх умовах можна купувати спеціальну суміш італійських спецій.
Як приготувати пасту болоньєзе?
Для приготування пасти болоньєзе вдома знадобиться:
- яловичий фарш – 400 г;
- макарони (паста) – 220 г;
- олія рослинна – 2 ст. л.;
- томатний сік — 1 склянка;
- томат (опціонально) — 1 шт.;
- сыр твердый (опционально) – 50 г;
- кулінарний соус Торчин® із томатами, розмарином і орегано.
Дані пропорції пасти болоньєзе вказані на подачу 4-х порцій. Орієнтуючись на цю кількість, готуйте пасту болоньєзе вдома, розраховуючи необхідну кількість продуктів.
Як готувати пасту болоньєзе: покроковий рецепт
- Відваріть макаронні вироби в підсоленій воді. Спагеті болоньєзе подаються al dente, тобто майже готовими. Не варто переварювати макарони, тому що необхідно зберегти щільну однорідну структуру. Спагеті мають вийти твердими, які не злипаються між собою.
- На сковороду налийте олію для смаження та нагрійте. Додайте фарш.
- Обсмажуйте на середньому вогні до того моменту, коли м’ясо стане коричневим. Це триватиме приблизно 8 хвилин.
- Додайте в сковороду томатний сік та кулінарний соус Торчин® із томатами, розмарином та орегано. Тушкуйте під закритою кришкою ще 5 хвилин.
- Томати наріжте тонкими кільцями, сир треба натерти на тертці.
- На персональну тарілку викласти макарони та рясно полити заправкою з фаршу з томатним соусом болоньєзе. Присипати сиром.
Подавати пасту болоньєзе варто лише в гарячому вигляді. Для прикраси страви можна використовувати часточки томату та тертий сир. Паста болоньєзе виглядає апетитно сама по собі й не вимагає додаткової прикраси.