
Інгредієнти:
- Оливкова олія — 1 ст. л
- Курячі яйця — 4 шт.
- Зелень (петрушка, кріп) — для прикраси
- Соус для приготування Торчин® з томатами, розмарином і орегано — 1 упаковка
- Лаваш, грінки з білого хліба, шматочки батона для подачі шакшуки
Їсти яйця на сніданок — це простий спосіб забезпечити організм калорійними продуктами напередодні важкого трудового дня. Погоджуємось, їсти омлет і звичайну яєчню часом набридає. Тому рекомендуємо спробувати приготувати просту й ситну страву з яєць — шакшуку. Не варто лякатися екзотичної назви, шакшука — це та ж сама яєчня, але приготовлена в томатному соусі з додаванням трав і прянощів. Страва вважається традиційною в ізраїльській кухні, також її часто готують на сніданок у Тунісі, Марокко та Алжирі. У кожній родині заведено використовувати свої спеції і прянощі для прикраси цієї страви, але базові компоненти залишаються незмінні. Поєднання томатів і рідких жовтків, які не схопилися — дуже цікаве, не схоже на звичну нам яєчню або омлет. А ось приготування шакшуки з помідорами — питання 10 хвилин, тому не доведеться вставати заздалегідь заради приготування цього екзотичного сніданку. Шакшука — вельми калорійна, і їдять її з хлібом, коржами. Тому такий сніданок особливо сподобається чоловікам, які звикли з ранку їсти ситно.
Як приготувати шакшуку вдома
Готувати традиційну шакшуку вдома вельми просто — помідор і курячі яйця знайдуться в кожному холодильнику. Існують також і інші варіації рецептів. Наприклад, у глазурованому вигляді додавши фарш. У країнах Магрибу, зазвичай беруть баранину. Удома можна використовувати свинину, яловичину або птицю — це допоможе підвищити калорійність і припаде до смаку всім любителям м’яса. До шакшуки в процесі приготування додають натуральний йогурт — це дає змогу домогтися ніжного вершкового смаку. Є рецепти, коли вже на готові яйця викладаються шматочки солоного сиру — бринзи або фети. Страва відмінно поєднується з зеленню — шпинатом, кропом, петрушкою й кінзою. Якщо є бажання додати пікантності, можна взяти зубчик-другий часнику і спеції: мелений коріандр, кмин, кайєннський перець. У Тунісі в шакшуку кладуть боби, горох, картоплю, кабачок і артишоки. По суті, шакшука — збірна страва, у яку можна додати все, чого душа забажає.
Шакшука: що знадобиться
Тут наведемо базовий рецепт шакшуки, який ви можете доопрацювати на свій розсуд і балувати сім’ю смачним сніданком, з будь-якими продуктами. Вам знадобиться:
- Оливкова олія — 1 ст. л
- Курячі яйця — 4 шт.
- Зелень (петрушка, кріп) — для прикраси
- Соус для приготування Торчин® з томатами, розмарином і орегано — 1 упаковка
- Лаваш, грінки з білого хліба, шматочки батона для подачі шакшуки
Збільшуйте або зменшуйте кількість продуктів залежно від бажаного обсягу порції.
Рецепт шакшука: готуємо вдома
- Для того щоби приготувати шакшуку з помідорами, розігрійте сковороду і влийте в неї оливкову олію.
- У розігріту олію викладіть упаковку соусу для приготування Торчин® з томатами, розмарином і орегано. Рівномірно розподіліть по сковороді лопаткою.
- Тушкуйте соус 2–3 хвилини. Якщо хочете отримати рідку консистенцію — влийте 100 мл чистої води й перемішайте.
- У соусі зробіть лопаткою лунки для яєць.
- Збийте 4 яйця і, не накриваючи кришкою, доведіть до готовності. Білок має бути готовим, а жовток навпаки — рідким.
Подавати шакшуку треба у сковороді — так зручніше їсти цю рідку страву. Посипте яєчню зеленню, і не забудьте про шматочки грінок. Їх дуже смачно вмокнути в рідкий жовток, заїдаючи томатним соусом. Шакшука, як і інші страви з яєць, готується відразу перед подачею.