Інгредієнти для приготування юшки
Як готувати юшку? Для початку необхідно запастися всіма обов’язковими інгредієнтами. Щоб зварити ароматний рибний суп у домашніх умовах, вам знадобляться:
- морква — 70 г (1 середня шт.);
- картопля — 1–2 штуки (90 г);
- вода — 0,5 л;
- червоний болгарський перець — 50 г (приблизно ½ одного перцю);
- свіжа риба — 100 г;
- корінь селери — 10–15 г;
- приправа Торчин «10 овочів» — 0,5 чайної ложки;
- сіль, перець — на свій смак;
- лимон, кріп — для подачі.
З такої витрати інгредієнтів у вас вийдуть 2 порції юшки.
Етапи приготування юшки
Тепер приступаємо до найцікавішого процесу, а саме — до приготування страви. Зварити суп можна приблизно за 25–30 хвилин, він не вимагає спеціальної підготовки та великої кількості часу. Рецепт юшки в класичному своєму варіанті складається з декількох етапів:
- Підготуйте овочі, очистіть їх, помийте й поріжте. Необов’язково нарізати моркву й картоплю дрібними шматочками. Оскільки уха — це більше похідна страва, можна просто порубати моркву на великі кільця, а картоплю розрізати на 4–8 частин.
- Дочекайтеся, поки вода закипить, і покладіть овочі, додайте приправу Торчин «10 овочів». За допомогою поєднання ароматних продуктів і запашних спецій приправа подарує страві більш насичений і багатий аромат.
- Половину болгарського перцю поріжте на середні шматочки та додайте до інших овочів.
- Підготовлену очищену свіжу рибу поріжте на середні шматочки та додайте в каструлю. Туди ж засипте подрібнений корінь селери.
- Залиште бульйон вариться впродовж 3–5 хвилин на повільному вогні.
- Додайте сіль, перець, ретельно перемішайте, покладіть зелений лавровий лист і залиште юшку варитися ще 3–5 хвилин.
- Готову страву зніміть із вогню й дайте йому настоятися 5–10 хвилин. Додайте трохи свіжовичавленого лимонного соку, дрібно порізану зелень (кріп, петрушку, зелену цибулю і т. д. — на ваш смак) і розкладіть по тарілках.
- Прикрасьте уху часточкою лимона, цитрусовою цедрою й щіпкою рубаною зелені. Подавайте обов’язково в гарячому вигляді.
Немає ніяких особливих секретів того, як варити юшку. Головне — використовувати гарну свіжу рибу й той набір овочів, який буде вам до смаку. Щоб страва вийшла смачною, дотримуйтеся лише кількох рекомендацій:
- під час варіння не використовуйте алюмінієві або чавунні каструлі — краще візьміть емальовані ємності;
- щойно суп буде готовий, видаліть із нього лавровий лист, інакше уха буде занадто гірчити;
- сік лимона і кріп додавайте на останньому етапі приготування.
Уха — це одне з найпростіших і ситних перших страв. Вона має приголомшливий, насичений аромат і стане ситним, корисним обідом як для дорослих, так і для дітей.
Уха
Уха — це ситне апетитне гаряче страва зі шматочками риби. Густий наваристий суп на рибному бульйоні — ідеальний похідний обід, особливо, якщо ви відправляєтеся на риболовлю. Готувати юшку можна з будь-якої риби, яка водиться у водоймах вашого регіону. Основним інгредієнтом може слугувати: короп, окунь, краснопірка, карась і т. д.
Єдиний нюанс — не рекомендується використовувати такі види риб: воблу, плотву, оселедець, ляща.
Приготування юшки, точніше тривалість процесу, залежить від того, яку рибу ви вибрали. Зазвичай, чим більша риба, тим довше буде варитися бульйон.
Одного універсального рецепта юшки немає — він буде залежати від регіональних традицій і особливостей. Десь у бульйон не додають картоплю, десь використовують в’ялену або солону рибу. Іноді в суп додають томатний соус, сухарі, часник і т. д. Ми ж сьогодні поділимося з вами найпопулярнішою класичною варіацією страви.