Рецепти

Запечений лосось

Запечений лосось
prev
next
Запечений лосось

Інгредієнти:

  • філе лосося — 700 г (4 шматочки по 170–180 г);
  • олія оливкова для змащування форми — 1 ст. л;
  • кунжутні насіння — 1–2 ч. л.;
  • Соус Торчин® «Теріякі» із соєвим соусом та прянощами — 1 упаковка

Дієтологи впевнені: риба та морепродукти мають бути присутніми в раціоні будь-якої людини, як мінімум один раз на тиждень. Старше покоління ще пам’ятає «рибні дні» в їдальнях та інших радянських закладах громадського харчування, коли в якості основної страви подавалися рибні котлети або тюфтельки.

Насправді такий вибір страв робився не випадково, він ґрунтується на рекомендаціях щодо забезпечення правильного харчування для робітничого класу. Так чи інакше, риба має бути присутня в меню будь-якої родини. Пропонуємо урізноманітнити свій рибний стіл запеченим лососем — дуже смачною стравою.

Запечений лосось — це джерело жирних кислот, мікроелементів та йоду, які необхідні для правильного функціонування ендокринної системи, серця, судин та підтримки кісткових тканин. Запікають лосось у духовці, що дає змогу знизити загальну калорійність страви. Якщо немає прожарювання, значить страву потрібно вважати дієтичною. А ось для того, щоби надати смаку пікантності, пропонуємо використовувати традиційний азійський соус теріякі.

Лосось у духовці, приготований із такою заправкою, виходить із красивою блискучою скоринкою та має солодкі, але не нудотні нотки. Імовірніше, ви куштували соус теріякі в ресторанах східної кухні. Ці традиційні ласощі часто використовують у приготуванні свинини, яловичини, риби, м’яса птиці, а також улюблених багатьма суші та ролів.

Яку рибу запікають із соусом теріякі

Для рецепта з азійським солодким соусом використовують не лише лосось у духовці чи на грилі. Можна брати будь-яку морську рибу із сімейства лососевих: горбушу, нерку, сиг, кету, чавича, форелі. Також дуже добре виходить сьомга в духовці, адже лососеві ідеально підходять для приготування святкової страви до особливої нагоди. Вибирайте найзручніший варіант, орієнтуючись на свій смак чи бюджет.

Як додаткові інгредієнти використовуються овочі. «Теріякі» чудово поєднується з болгарським перцем, цибулею, морквою, спаржею, бобовими та кукурудзою. Як гарнір до риби варто подавати рис, тушковані гриби або овочеві пюре. Готувати рибу з теріякі можна на грилі, використовуючи кулінарну фольгу. У такому разі ви відчуєте нотки легкої копченості.

Запечений лосось традиційний: інгредієнти

У цьому варіанті страви ми рекомендуємо використовувати заморожений або охолоджений лосось. Рецепт сьомги в духовці не відрізняється від вказаного — тому можете сміливо замінити одну рибу іншою сімейства лососевих, використовуючи ті ж додаткові інгредієнти.

Для приготування запеченого лосося вам знадобиться:

  • філе лосося — 700 г (4 шматочки по 170–180 г);
  • олія оливкова для змащування форми — 1 ст. л;
  • кунжутні насіння — 1–2 ч. л.;
  • Соус Торчин® «Теріякі» із соєвим соусом та прянощами — 1 упаковка

Як запекти лосося: покроковий рецепт

  1. Візьміть філе лосося, ретельно промийте під проточною водою. Промокніть паперовими рушниками, щоби прибрати зайву вологу.
  2. Розділіть на 4 акуратні порції гострим ножем.
  3. Духовку нагрійте до 200 градусів за Цельсієм. Форму для запікання змастіть оливковою олією, можна використовувати харчову фольгу.
  4. Викладіть шматочки у форму. Змастіть соусом Торчин® «Теріякі» із соєвим соусом та прянощами.
  5. Запікайте лосось у духовці 15–20 хвилин, обов’язково без конвекції. Додаткове повітря пересушить ніжну м’якоть і запечений лосось вийде сухим. Виберіть режим нагрівання нижнього та верхнього тену. Можливо час запікання доведеться збільшити — усе залежить від того, наскільки великі шматки риби ви відправляєте в духовку.

Готову страву викладають на окремі тарілки й посипають кунжутним насінням. Якщо готуєте запечений лосось до особливого випадку, прикрасьте за допомогою м’яти й ананасу. Для цього наріжте ананас дрібним кубиком і викладіть поверх рибного філе. Зверху додайте пару листочків м’яти.

Коментарі
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися