Інгредієнти:
- борошно – 600 г і 50 г для присипки;
- молоко – 200 мл;
- дріжджі сухі – 11 г (або живі дріжджі – 33 г);
- яйця – 2 шт.;
- жовтки – 3 шт.;
- майонез Торчин® “Європейський” – 100 г і 50 г для змазки;
- цукор – 150 г;
- родзинки – 120 г;
- дрібка солі.
Важко уявити Великдень без традиційної пасхальної випічки. Ми вирішили додати трохи сучасності і створили рецепт великоднього крафіну. Він являє собою поєднання круасана, мафіну або кексу і класичної паски. Готується зі здобного дріжджового тіста, підсолоджений сухофруктами. Має оригінальний вигляд і найніжніший смак.
Для класичної паски-крафіна треба приготувати опару – змішати дріжджі з теплим молоком та невеликою кількістю цукру. Наш великодній крафін простий у приготуванні й завжди чудово виходить, якщо дотримуватися інструкцій. У рецепті ми пропонуємо класичний варіант з родзинками, але можна експериментувати та використати будь-які ваші улюблені цукати. Паска-крафін впевнено стане окрасою великоднього кошика.
Готуємо великодній крафін
- Починаємо з основи паски — опари. В окремому посуді розводимо у теплому молоці дріжджі та півтори чайної ложки цукру. Ретельно перемішуємо, щоб все гарно розчинилося. Накриваємо опару рушником і ставимо в тепле місце без протягів до підняття пінної шапочки (орієнтовно на 25 хвилин).
- Беремо окремий посуд розбиваємо два яйця і три жовтки, додаємо цукор. Добре збиваємо до розчинення цукру. Пам'ятайте, щоб яйця добре збивалися їх треба заздалегідь дістати з холодильника, щоб вони були кімнатної температури.
- Борошно просіюємо в миску (щоб наситити його киснем), вливаємо в нього опару, яєчно-цукрову суміш, додаємо дрібку солі та перемішуємо.
- Додаємо майонез Торчин® “Європейський”, якого нам потрібно приблизно 100 г. Замішуємо тісто руками. Спочатку все приставатиме до рук, але вже за 10 хвилин ви помітите, як тісто стане еластичне і супер м'яке. Тож, вимішуємо хвилин 10-15, не менше, поки тісто не перестане липнути до рук (борошна не потрібно додатково додавати).
- Миску змащуємо тонким шаром майонезу, поміщаємо туди тісто, накриваємо харчовою плівкою й кладемо в тепле місце на годину-півтори.
- Родзинки заливаємо окропом на 15 хвилин, відкидаємо на сито і просушуємо.
- Дістаємо наше тісто, розділяємо його на декілька частин, кожну з яких округлюємо, формуючи щось на зразок колобків. Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо відпочити на 10 хвилин.
- Присипаємо робочу поверхню та тісто борошном, розкачуємо кожен круглячок у тонкий прямокутний пласт (хоча можна і в овальну форму). Змащуємо його залишками майонезу, посипаємо родзинками та скручуємо тісто в рулет. Маємо довгу смужку, яку треба розрізати вздовж на дві частини, але не дорізати до кінця. Тобто з однієї сторони дві смужки мають бути з’єднані. Одну смужку скрутити спіраллю, як булочку-сінабон чи равлик. А другу смужку накручуємо спіраллю поверх закрученої першої. Акуратно поміщаємо в форму для випікання, накриваємо харчовою плівкою і відправляємо в тепле місце на 20-30 хвилин для підйому (тісто має збільшитись у розмірі приблизно у 2 рази).
- Випікаємо 35 хвилин у попередньо розігрітій духовці на 180°C. За потреби накрити зверху фольгою. Коли великодній крафін охолоне, декоруємо його цукровою пудрою.
Впевнені, що така паска-крафін буде вам дуже смакувати на святковому великодньому столі.
Начинка до великоднього крафіна
Ми запропонували рецепт паски-крафіна із родзинками. Проте ви можете змінювати начинку до крафіна на свій смак. Це можуть бути ваші улюблені сухофрукти, горіхи (які попередньо просмажені в духовці), мак (його замочувати не потрібно) або шматочки шоколаду (важливо, щоб вони були стійкими до високих температур).
Для того, щоб сухофрукти не забирали вологу з випічки, краще замочувати їх у сиропі (100 мл води та 100 г цукру). Тоді крафін буде соковитим і ніжним.
Також не радимо додавати занадто великої кількості родзинок чи інших сухофруктів, це може завадити тісту піднятися під час випікання.
Смачних великодніх крафінів вам!