Рецепти

Запечене м’ясо в гірчиці

zapechene-myaso
prev
next
zapechene-myaso
120 хв
8

Інгредієнти:

  • свинина одним шматком (відріз для запікання) — 0,8 - 1,2 кг;
  • оливкова олія — 2 cт. л.;
  • гірчиця Торчин® «Міцна» — 50 гр;
  • часник — 3 зубчики;
  • мед — 1 ч. л.;
  • чорний мелений перець — 1/2 ч. л.;
  • мелений духмяний перець — 1 ч.л.;
  • сіль — 2 ч. л. 

Важко уявити традиційні українські святкування без м’ясної головної страви. Тож, залишаючись вірними традиціям, пропонуємо простий і безпрограшний рецепт запеченого м’яса в гірчиці. Тут гармонійно об’єдналися ніжна соковита свинина, аромати чорного та духмяного перцю, суміш меду та гірчиці, ноти якої грають провідну роль у маринаді.

До запеченої свинини особливо пасують овочі, наприклад, запечений баклажан, цукіні, або гарнір із картопляного пюре. Нарізаєте тонкими слайсами та подаєте із гірчицею або хріном. Буде смачно і святково.

Готуємо запечене м’ясо в гірчиці

  1. Спершу готуємо гірчично-медовий маринад, завдяки якому наше м’ясо буде соковитим, м’яким та ароматним, а його смак — цікавим та виразним. Для цього налийте в піалу дві столові ложки оливкової олії, додайте солі, меленого чорного і духмяного перцю. Фінально додайте гірчиці Торчин® «Міцна» і чайну ложку меду. Добре перемішайте маринад до однорідної консистенції.
  2. Далі готуємо м’ясо до маринування. Нагадаємо, що для запікання добре підходить кострець, окіст та спинна частина свинини. Перед маринуванням треба промити ваш свинний відріз та добре висушити його паперовим рушником. Потім зробити кілька не глибоких надрізів, які допоможуть м’ясу краще увібрати гірчичний-медовий маринад. Також перед маринуванням рекомендуємо у надрізи додати шматочки часнику, щоб збагатити мʼясо пряним ароматом.
  3. Ніжно натираємо наш м’ясний шмат маринадом. Можна кулінарним пензликом, можна руками. Добре масуємо, загортаємо в алюмінієву фольгу та залишаємо маринуватися і стати єдиним цілим із маринадом, в ідеалі — на ніч у холодильнику.
  4. Запікаємо м’ясо. Дістаньте замаринований окіст із холодильника. Попередньо розігріваємо духовку до температури 180 градусів. Запікати в алюмінієвій фользі або жаровій формі з кришкою приблизно годину (із розрахунку 1 година на 1 кілограм м’яса). Впродовж останніх 10 хвилин запікання розкрийте фольгу чи зніміть кришку, щоб свинина отримала підрум’янену скоринку.

Подавайте запечене в гірчиці м’ясо гарячим або холодним, порізавши його скибочками. До речі, воно може служити не тільки як самостійна великодня страва, але і стати основою для приготування святкових салатів, запіканок і бутербродів. Ніжна текстура, гірчична скоринка з нотами меду та духмяного перцю — за столом байдужих ця страва не лишає.

Інший температурний режим запікання

Готуючи наш рецепт запеченого м’яса в гірчиці, можна поекспериментувати з температурним режимом запікання. Як альтернатива — запікати при низьких температурах, не вище за 130 градусів. Особливість запікання м’яса при невисокій температурі полягає в тому, що так його волокна будуть ніжнішим на смак.

Розігріваємо духовку до температури 115 градусів і запікаємо свинячий окіст десь три з половиною години. Потім піднімаємо температуру до 220 градусів, розкриваємо алюмінієву фольгу й допікаємо ще десь хвилин двадцять, аби з’явилася хрумка скоринка. Щоб перевірити готовність свинини, проткніть посередині м’яса ножем. Якщо рожевий сік не тече — страву можна подавати до столу.

Можна запікати м’ясо в гірчиці навіть за температури 90 градусів, просто збільшуємо час випікання. Готовність перевіряємо проколюванням ножем. Наприкінці, розкривши фольгу, допекти хвилин 20-30 за температури 220 градусів.

Коментарі
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися