Рецепти

Картопляна запіканка Гратен

Картопляна запіканка "Гратен"
Картопляна запіканка "Гратен"
Картопляна запіканка "Гратен"
Картопляна запіканка "Гратен"
Картопляна запіканка "Гратен"
Картопляна запіканка "Гратен"
Картопляна запіканка "Гратен"
prev
next
Картопляна запіканка "Гратен"

Інгредієнти:

  • картопля велика - 4 шт.;
  • молоко 15% - 300 мл;
  • вершки 30% - 100 мл;
  • сир «Пармезан» – 50 г;
  • часник – 2 зубчики;
  • приправа від Торчин® "10 овочів" - 1 ст.л.

Картопляний гратен - це, по суті, проста запіканка, в якій нейтральний смак картоплі підкреслюють за допомогою молочних продуктів (вершків та молока), приправляючи сиром та запашними травами. Таку страву із задоволенням їдять діти — гарна подача та прості складові подобаються навіть вибагливим малюкам. Для дорослої людини запіканка з картоплі в духовці може бути подана як ситний гарнір на обід або вечерю.

З іншого боку, оскільки страва сама по собі досить калорійна, картопляний гратен може бути і самостійною стравою — поживність компонентів дозволяє таку подачу.

Спосіб приготування

  1. Влийте в каструлю молоко та поставте на низький вогонь. Додайте вершки та приправу «10 овочів» від Торчин ®. Ретельно переміщайте і не доводячи до кипіння, дайте приправі повністю розчинитися. Вершкова суміш має бути однорідною.
  2. Очистіть картоплю. Промийте і наріжте коренеплід кружальцями.
  3. Відправте до молочної суміші і варіть на низькому вогні 7-10 хвилин, періодично помішуючи.
  4. Натріть на тертці пармезан. Половину відправте в каструлю з картоплею.
  5. Натріть часник або пропустіть через прес. Відправте до картоплі.
  6. Візьміть кокотниці для гратена. Викладіть догори картоплею, зверху посипте пармезаном, що залишився.
  7. Поставте грат у розігріту духовку на температуру 120 градусів. Випікати варто близько 20-30 хвилин. Періодично дивіться на процес приготування - завдання зробити скоринку хрумкою, але не обвугленою.

Картопляний гратен: незвичайна запіканка з вершковим смаком

Гратен - це поняття, яке має на увазі не саму страву, а спосіб приготування. Гратеном можна назвати будь-який набір продуктів, запечений у духовці до карамельної хрусткої скоринки. Класичний гратен буває двох видів – несолодким та десертним, залежно від інгредієнтів та соусів. Більшість несолодких гратенів готуються з додаванням сиру, який плавиться в духовці і утворює красиву піджаристу скоринку, в той момент, коли сама страва залишається досить соковитою. Готувати гратен зручно в горщиках і будь-яких глибоких формах - скоринка служить своєрідною кришкою, не даючи запашним ароматним сокам із страви.

Готують подібні страви із різних компонентів. Широко відомі м'ясні та рибні gratin, які доповнюють твердими сортами сиру та овочами. Варто зауважити: надмірно соковиті овочі практично не використовують. У процесі запікання надмірне виділення соку роблять запіканку в'язкою, надто рідкою і не дозволяє утримувати форму. Оптимально підходять такі овочеві складові: морква, шпинат, гриби, цвітна капуста, гарбуз. Найкращою овочевою базою справедливо вважається картопля. Маючи нейтральний смак, цей коренеплід має помірну кількість соку і відмінно поєднується із сиром та молочними компонентами. Як білкові складові використовують свинячу вирізку або яловичину. Існує також величезна маса гратенів із морепродуктів. Мідії, восьминіг, креветки, м'ясо білої та червоної риби - всі ці продукти відмінно поєднуються з вершковими соусами і дозволяють створювати вишукані гастрономічні комбінації.

Коментарі
Щоб залишити коментар необхідно Авторизуватися