Інгредієнти:
• картопля велика - 4 шт.;
• молоко - 300 мл;
• вершки 30% - 100 мл;
• сир «Пармезан» – 50 г;
• часник – 2 зубчики;
• приправа Торчин "10 овочів" - 1 ст.л.
Картопляний гратен - це, по суті, проста запіканка, в якій нейтральний смак картоплі підкреслюють за допомогою вершків та молока, приправляючи сиром та запашними травами. Таку страву із задоволенням їдять діти. Запіканку з картоплі можна подати як самостійну страву або як гарнір до м’яса чи риби.
1. Влийте в каструлю молоко та поставте на повільний вогонь. Додайте вершки та приправу Торчин «10 овочів» - ретельно перемішайте і, не доводячи до кипіння, дайте приправі повністю розчинитися. Вершкова суміш має бути однорідною.
2. Очистіть картоплю і наріжте кружальцями.
3. Відправте до молочної суміші і варіть на повільному вогні 7-10 хвилин, періодично помішуючи.
4. Натріть на тертці пармезан. Половину відправте в каструлю з картоплею.
5. Натріть часник або пропустіть через прес. Відправте до картоплі.
6. Візьміть кокотниці для гратен. Наповніть доверху картоплею, зверху посипте пармезаном, що залишився.
7. Поставте гратен у розігріту духовку за температури 120 градусів. Запікайте 25 хвилин. Слідкуйте за процесом приготування – скоринка має бути хрумкою, але не обвугленою.
Картопляний гратен: незвичайна запіканка з вершковим смаком
Гратен – це не назва страви, а спосіб приготування. Гратеном можна назвати будь-який набір продуктів, запечений у духовці до карамельної хрумкої скоринки. Класичний гратен буває двох видів – несолодкий та десертний, залежно від інгредієнтів та соусів. Більшість несолодких гратенів готуються з додаванням сиру, який плавиться в духовці і утворює зверху золотисту скоринку, в той момент, коли сама страва всередині залишається соковитою. Готувати гратен зручно в горщиках і будь-яких глибоких формах – так скоринка створює своєрідну кришку, зберігаючи всередині запашні ароматні соки страви.
Готують гратен із різних компонентів. Широко відомі м'ясні та рибні gratin, які доповнюють твердими сортами сиру та овочами. Овочі краще вибирати не занадто соковиті, так як рідина під час приготування не випаровується і гратен не буде тримати форму. Ідеально підхотять - морква, шпинат, гриби, цвітна капуста, гарбуз. Але найпопулярнішою все ж таки вважається картопля. Вона чудово поєднується із сиром та молочними компонентами.
Таким способом також можна приготувати свинячу вирізку, яловичину або морепродукти.
Мідії, восьминіг, креветки, м'ясо білої та червоної риби - всі ці продукти відмінно поєднуються з вершковими соусами.
Приготуйте і знайдіть своє улюблене поєднання смаку!