Інгредієнти:
- помідори – 450 г (невеликого розміру);
- кетчуп «Чилі» Торчин® – 3 ст. л.;
- вода – 400 мл;
- оцет – 4 ст. л.;
- цукор – 2 ст. л.;
- сіль – 1 ч. л.;
- кріп – 1 парасолька;
- сухе насіння кропу – 1 ч. л.;
- листя смородини – 1 гілочка (5 листочків);
- чорний перець – 3 горошини;
- духмяний перець – 3 горошини.
Дана кількість інгредієнтів розрахована на 1 банку 750 мл.
Шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував свій варіант рецепту маринованих помідорів з кетчупом чилі. Він вирішив додати до оригінального рецепту насіння кропу. Взагалі, кріп можна вважати найпопулярнішою зеленню у консервації, а от насіння кропу використовують не так часто. Але Євген спробував і вийшло супер. Тож спробуйте і ви цікаву варіацію рецепту консервації помідорів з кетчупом чилі і насінням кропу.
Як консервувати помідори з чилі?
- Починаємо з підготовки банок та кришок. Вони мають бути простерилізовані. Євген Клопотенко радить, що найшвидше це зробити у духовці. Вимиті банки ставите у розігріту до 180 градусів Цельсія духовку і тримаєте там 20 хвилин. Кришки прокип’ятіть у каструлі з водою.
- Паралельно, поки стерилізуються банки, вимийте помідори та зелень.
- Дістаньте з духовки простерилізовані банки та покладіть на їх дно вимите листя смородини, зелень кропу, чорний і духмяний перець, насіння кропу. Зверху викладіть помідори.
- Для приготування маринаду наливаємо воду у каструлю та додаємо до неї сіль, цукор і кетчуп чилі. Все це має бути доведене до кипіння. Після чого вимикаємо вогонь, додаємо оцет і гарно все перемішуємо.
- Банки з помідорами заливаємо маринадом і переміщаємо їх у каструлю для стерилізації.
- Стерилізацію проводимо наступним чином: на дно каструлі кладемо полотенце, на нього ставимо банку і заливаємо водою, приблизно до 1\3 висоти банки. Вмикаємо вогонь. Коли вода закипить, тримаємо банки у ній близько 15 хвилин. Після цього достаємо помідори і щільно закриваємо їх кришками.
Тепер взимку на вас будуть чекати смачні пікантні томати. Ми впевнені, що коли ви їх спробуєте, то не пошкодуєте витраченого влітку часу.
Чи варто стерилізувати помідори з чилі?
Ми досить часто отримуємо запитання, чи можна законсервувати на зиму помідори з кетчупом чилі без стерилізації. Тай в інтернеті можна знайти не мало рецептів, які пропонують консервацію без стерилізації. Звичайно такі рецепти привабливі, бо вони значно економлять час, але досвід шеф-кухарів Торчин показує, що потрібно бути обережними з такими пропозиціями.
Якщо продукт не проходив попередньої термічної обробки – стерилізація в такому рецепті обов’язкова. Це ваша гарантія того, що консервація протримається всю зиму.
А от коли продукт пройшов попередню термічну обробку, наприклад, як в цьому рецепті, де помідори попередньо заливали кип’ятком, тоді етап зі стерилізацією можна пропустити.