Інгредієнти:
- баранина — 350 г;
- рис -1,5 склянки;
- ріпчаста цибуля — 2 шт.;
- морква — 2 шт.;
- вода — 3–4 склянки;
- рослинна олія — 70 г;
- спеції: паприка, кумин, куркума, шафран — по ½ ч.л.;
- часник — 4 зубчики;
- барбарис — 1 ст.л.;
- сіль, перець — за смаком.
Плов — це популярна страва східної кухні, основою якої є рис. Крім нього до складу можуть входити м’ясо, овочі, сухофрукти, різні види спецій та інші продукти.
Сьогодні ми поділимося з вами рецептом класичного узбецького плову, а також розповімо про те, як можна урізноманітнити страву східної кухні, додавши всього декілька нових інгредієнтів.
- Підготуйте всі продукти: промийте рис кілька разів у холодній воді, поки вода не стане прозорою. Замочіть барбарис.
- Почистіть овочі. Моркву наріжте соломкою, цибулю – дрібно.
- Наріжте м’ясо на середні шматочки.
- У казані розігрійте рослинну олію й починайте обсмажувати цибулю та моркву.
- Додайте до овочів баранину - обсмажте її з усіх боків до утворення скоринки.
- Всипте суміш спецій для плову й додайте розмочений барбарис.
- Залийте склянкою гарячої води, накрийте кришкою і готуйте до готовності м’яса.
- Потім зверху засипте промитий рис і обережно залийте його холодною водою так, щоб вода покривала рис на 1–1,5 см. Не перемішуйте плов. Посоліть, доведіть до кипіння, зменшіть воготь, накрийте кришкою і готуйте 10 хвилин.
- Покладіть часник, зніміть плов з вогню і дайте настоятись 10-15 хвилин. За цей час рис вбере залишки води.
- Подавати можна одразу, а на наступний день плов буде тільки смачнішим! Спробуйте!
Цікаві варіанти приготування плову
Сучасна кухня любить експерименти, тому якщо вам хочеться чогось нового, не традиційного, чому б не приготувати оригінальний плов?
Ми зібрали кілька рецептів і порад, як приготувати плов, який має розсипчасту текстуру класичної страви, але водночас відрізняється абсолютно новим смаком і ароматом:
- Плов із томатним соусом. Насичений аромат томатів зробить страву цікавішою. Просто додайте до класичного рецепту кетчуп Торчин® «Лагідний» або «До шашлику».
- Грибний плов. Просто замініть м’ясо печерицями (в тій же пропорції). Це ідеальна вегетаріанська страва, яка готується легко і швидко — 20 хвилин і грибний плов у вас на столі.
- З мідіями. Чому б не урізноманітнити страву морепродуктами? Замість м’яса додайте до рису та овочів заморожені мідії. До речі, з ними відмінно поєднується карі, що додасть плову азіатськіх ноток.