Класичний рецепт узбецького плову: інгредієнти
Як приготувати класичний плов? Для цього обов’язково запасіться такими інгредієнтами:
- баранина — 350 г;
- рис -1,5 склянки;
- ріпчаста цибуля — 2 середні шт.;
- морква — 2 середні шт.;
- вода — 3–4 склянки;
- рослинна олія — 70 г;
- спеції: паприка, кумин, куркума, шафран — по ½ ч.л.;
- часник — 4 зубчики;
- барбарис — 1 ст.л.;
- сіль, перець — на свій смак.
Також для приготування плову знадобиться спеціальний посуд. Краще використовувати казан — він забезпечує рівномірне нагрівання. Завдяки товстим стінкам інгредієнти не підгоряють, а гасяться на вогні.
Етапи приготування плову
Як готувати плов у його класичному варіанті? Якщо заздалегідь вивчити всі тонкощі та нюанси, страва готується швидко і просто. Головне — дотримуватися послідовності процесів:
- Підготуйте всі продукти: промийте рис кілька разів, поки вода не стане чистою. Замочіть барбарис, почистьте овочі, порубайте м’ясо та овочі на середні шматочки.
- У казані розігрійте рослинну олію й починайте обсмажувати цибулю та моркву. У жодному разі не натирайте моркву на тертці — наріжте її соломкою, так смак буде багатшим.
- Додайте до овочів посічену баранину, обсмажте її з усіх боків до утворення скоринки.
- Всипте суміш спецій для плову й додайте розмочений барбарис.
- Залийте страву склянкою води та варіть до готовності м’яса.
- Засипте промитий рис і залийте його водою, щоб вона покривала страву на 1–1,5 см. Не перемішуйте плов, просто залиште його варитися в казані, поклавши зверху кілька часточок часнику.
- Плов готується на повільному вогні доти, поки вся вода не википить. Після залиште страву настоятися на 10–15 хвилин і подавайте до столу.
Сьогодні для плову використовують різні інгредієнти. Готують його в духовці, на сковороді або в мультиварці. Однак класичний рецепт залишається улюбленим у багатьох, і це не дивно. Узбецький плов має насичений аромат, розсипчасту текстуру й такий яскравий смак, що складно відмовитися від добавки.
Цікаві варіанти приготування плову
Сучасна кухня любить експерименти, тому якщо вам набрид класичний варіант, чому б не приготувати оригінальний плов?
Ми зібрали кілька рецептів і порад, як приготувати плов, який має розсипчасту текстуру класичної страви, але водночас відрізняється абсолютно новим смаком і ароматом:
- Плов із томатним соусом. Насичений аромат томатів зробить страву цікавішою. Просто додайте до класичного рецепта 3 ст. л. кетчупу Торчин «Ніжний» або «До шашлику». Суміш томатів і приправ у кетчупу найкращим чином підходить для приготування плову.
- Грибний плов, у якому замість м’яса використовуються печериці (в тій же пропорції, що і м’ясо). Це ідеальна вегетаріанська страва, яке готується просто і швидко — 20 хвилин і грибний плов у вас на столі.
- З мідіями. Чому б не урізноманітнити страву морепродуктами? Замість м’яса додайте до рису та овочів заморожені мідії. До речі, з ними відмінно поєднується порошок каррі — буквально пів чайної ложки та у вас готова страва з азійськими мотивами.
Плов
Плов — це популярна страва східної кухні, основою якого є рис. Крім нього до складу можуть входити м’ясо, овочі, сухофрукти, різні види спецій і інші продукти.
Головна особливість страви в розсипчастості рису, яка досягається завдяки особливим прийомам. Але не варто думати, що готувати плов під силу тільки узбекам або азербайджанцям, для яких він є національною стравою. Знаючи деякі секрети його створення, ви легко зможете втілити в життя будь-який рецепт у себе вдома. Плов займе гідне місце як на обідньому, так і на святковому столі, а аромат, що витає в процесі приготування, пробудить апетит навіть у ваших сусідів.
Сьогодні існують десятки видів плову й тисячі його рецептів. Водночас стандартними є всього два варіанти: азербайджанський і узбецький.
Сьогодні ми поділимося з вами рецептом класичного узбецького плову, а також розповімо про те, як можна урізноманітнити страву східної кухні, додавши в неї всього пару нових інгредієнтів.