Класичний рецепт болоньєзе: інгредієнти
Можна довго експериментувати з різними смаками й ароматами. Однак класика залишається рецептом, якому віддається перевага в приготуванні болоньєзе. Соковитість томатів, аромат овочів і спецій, тягучий солонуватий сир — усе це гармонійно поєднується в одній страві.
Як приготувати класичний болоньєзе? Для відтворення рецепта вам обов’язково знадобляться такі інгредієнти:
- паста — 250 г;
- м’ясо або вже готовий фарш свинина-яловичина — 350 г;
- цибуля — 2 середніх шт.;
- кетчуп Торчин «Ніжний» — 150 г;
- помідор — 2 шт.;
- пармезан — 50 г;
- рослинна олія — 3 ст.л.;
- часник — 2 зубчики;
- сіль, перець — на свій смак.
З такої кількості інгредієнтів виходить 3–4 порції спагетті болоньєзе.
Етапи приготування
Тепер приступимо до найцікавішого й розберемося, як готувати болоньєзе. Якщо ви купили фарш, готувати страву стає набагато простіше. В іншому випадку першим етапом є подрібнення м’яса в м’ясорубці. Після цього приступайте до основних процесів:
- Поставте каструлю з водою на вогонь, дочекайтеся, доки вона закипить, закиньте вермішель і відваріть її до стану аль-денте.
- Очистіть цибулину і дрібно поріжте її. Подрібніть часник.
- У сковороду налийте оливкову олію, додайте фарш і починайте обсмажувати його, ретельно помішуючи для рівномірного приготування.
- Засипте подрібнений часник і цибулину в сковороду, перемішайте.
- З помідора зніміть шкірку і дрібно наріжте їх. Можна на 20–30 секунд покласти томати в каструлю з окропом, де вариться паста — так шкірка зніметься швидше. Додайте помідори в сковорідку до соусу.
- Щоб страва придбала більш насичений аромат і красивий яскраво-червоний колір, додайте в соус кетчуп Торчин «Ніжний».
- Посоліть і поперчіть болоньєзе.
- Поставте вогонь на мінімум і продовжуйте готувати страву ще 3–5 хвилин.
- Додайте до соусу готові спагетті й ретельно перемішайте.
- Зніміть сковорідку з вогню й розкладіть пасту порційно по тарілках. Посипте тертим пармезаном і прикрасьте листочками базиліку.
Паста й томатний соус — це безпрограшна комбінація. Саме тому болоньєзе є одною із найпопулярніших італійських страв. Ви можете додавати в неї різні інгредієнти, залишаючи тільки обов’язкову основу — ароматні й соковиті томати та спеції, які надають страві пікантну нотку.
Оригінальний спосіб приготування
Багато хто знає, як приготувати болоньєзе. Обов’язковими інгредієнтами такої страви є паста, м’ясо й томати. Водночас існує декілька способів помітно перетворити й урізноманітнити популярний італійський рецепт спагетті з томатним соусом:
- Паста з цукіні з болоньєзе. Більш легкий дієтичний варіант страви, який готується ще швидше внаслідок того, що не доведеться відварювати макаронні вироби. Просто наріжте цукіні дрібною соломкою й додайте до соусу болоньєзе за 3–5 хвилин до його готовності. Тушкуйте овочеву пасту на середньому вогні й подавайте з тертим пармезаном.
- Вегетаріанська паста болоньєзе. Можна піти ще далі та приготувати страву, у якій не потрібне м’ясо. Замінити його можна, додавши до обсмаженої цибулі, часнику й томатів червону сочевицю. Вона заповнить норму білка і зробить спагетті більш ситними.
Болоньєзе
Паста із соусом болоньєзе — це одне з найпопулярніших традиційних страв італійської кухні. Такий обід добре доповнюють келих червоного вина і приємна атмосфера. А головне — щоб насолодитися вишуканим смаком класичного соусу болоньєзе, необов’язково йти в ресторан. Ви легко зможете приготувати його в домашніх умовах.
Існує кілька видів болоньєзе — до класичного рецепта соусу можуть додавати селеру, болгарський перець, чилі. Незмінним залишається лише використання томатного соусу.
Болоньєзе подається з різними видами макаронних виробів: спагетті, тальятелле, фетучіні, пенне. До речі, саме цей соус є однією зі складових ще одного італійського блюда — лазаньї.
Головна особливість болоньєзе в тому, що готувати такий соус досить просто — для нього використовуються продукти, які часто можна зустріти в будь-якому домі. Ніяких особливих секретних інгредієнтів. Уся загадка оригінального смаку спагетті болоньєзе криється у виборі якісних сезонних овочів і свіжого м’яса.
Давайте розберемося, що потрібно для приготування класичного болоньєзе, і як можна вдосконалити вже звичну й популярну в нас італійську страву.