АФИША

Сирний туризм по Закарпаттю

11/24/2021 - 16:35

Одразу виникає питання — чому саме Закарпаття стало сирним місцем туризму в Україні? Так історично склалося, що Закарпаття внаслідок своїх географічних, кліматичних, екологічних, культурних та соціально-політичних умов стало найбільшим регіоном в Україні з виробництва та експорту якісних крафтових сирів. А ще, подейкують, що насправді сироварні в Закарпатті зародилися ще понад 2000 років тому. Воно й не дивно, адже в Карпатських горах такі племена як даки, кельти й слов’яни розводили та випасали породи дійних тварин — кіз, овець та корів. Але найбільшим розквітом такого промислового сироваріння можна вважати 20 століття, бо саме тоді почали з’являтись професійні підприємства. А до того, кожна закарпатська сім’я в себе вдома самостійно виготовляла знаменитий Пасхальний жовтий сир, або як його ще називають — грудку. А жителі Верховини робили будз чи вурду.

Сьогодні у своєму розпорядженні Закарпаття має великі туристичні можливості та ресурси для організації гастро-турів по мікрорегіонах, пов’язаних з культурою сироваріння. У сучасну програму сирного туристичного шляху Закарпаття входить екскурсія по самій фермі чи сироварні та підвалами Закарпаття, де дозріває сир.  

Такі візити допомагають туристам відчути колорит та побачити, як господарям вдається виробляти високоякісний сир, не порушуючи давніх традицій. Гостям рекомендують одягатися тепліше, а влітку брати теплий одяг із собою, оскільки в підвалах холодно, а екскурсії тривають не менше години. Ще такі екскурсії супроводжуються цікавими розповідями, які містять численні легенди про овечий сир та особливості культури господарювання на сироварні.

А от відвідування Селиської сироварні у Нижньому Селищі неподалік прекрасної Долини нарцисів — стане для вас справжньою гастрономічною пригодою. Тут під дбайливим керівництвом власника сироварні — Петра Пригари та за підтримки Асоціації Європейських кооперативів з 2002 року налагоджено виробництво сиру за швейцарською технологією без додавання консервантів та ароматизаторів. Завдяки цьому запозиченому у швейцарських сироварів досвіду, Селиська сироварня створює неповторний смак своїх трьох фірмових сирів — напівтвердих «Селіського» та «Нарциса Карпат», а також м'якого «Хуста». Сам процес дозрівання продукції проходить в обладнаних підвалах з постійною вологістю і спеціальною температурою та займає кілька місяців.

Гості про сироварню говорять так: «На дегустації сиру з келихом вина відчуєш себе, немов у швейцарських Альпах». Також у вас буде можливість придбати унікальні делікатеси — солодкувато-пряні та пікантні сільські сири. На дегустації пропонують 3 сорти сиру з вином, тривалість екскурсії та дегустації – 45 хвилин.

Програма: Екскурсія та дегустація трьох сортів сиру з вином.
Тривалість програми: 45 хвилин
Вартість дегустації: дорослі — 50 грн, діти до 12 років — 30 грн.
Адреса: Закарпатська обл., Хустський р-н., с. Нижнє Селище, вул. Центральна

Також вас не залишить байдужими приватне сільське Господарство «Баранове», яке засноване у 2005 році фермером Юрієм Лепеєм. Ця сироварня спеціалізується на виробництві різних видів сиру у найкращих традиціях закарпатського сироваріння. Підприємство виготовляє сир з овечого та коров'ячого молока та пропонує 15 видів продукції, до яких входять —  бринза, вурда, м'які та тверді сири, а ще олія та кефір.

Під час візиту на виробництво вас познайомлять з усіма етапами сироваріння, влаштують прогулянку-екскурсію територією ферми, де живуть аж 500 овець та обов'язково запросять на дегустацію чотирьох видів коров'ячого та овечого сиру під келих закарпатського вина або чашечку ароматної кави.

Програма:
Екскурсія та дегустація
Лозоплетіння (тривалість орієнтовно 20 хв) — 80 грн з особи
Ткацтво на кроснах (тривалість орієнтовно 20 хв) — 80 грн з особи
Майстер-клас по сироварінню сиру будз (тривалість до 2 годин) також кожен з учасників отримує шматочок щойно звареного сиру — 215 грн з особи
Екскурсійні групи виключно лише за попереднім записом
Тривалість екскурсії: близько 1 години
Вартість дегустації: дорослі — 120 грн,  діти віком до 12 років — 60 грн, до 6 років — безкоштовно
Адреса: Закарпатська обл., Хустський р-н., с. Іза, вул. Центральна 259
Сайт: https://baranovo.org/

А от про сироварню Біласовиці кажуть: «Сир на висоті!». А все тому, що вона знаходиться біля підніжжя гори Пікуй на висоті 600 метрів над рівнем моря! Але увесь секрет смаку сиру у молоці, адже для його приготування використовують молоко тварин, які пасуться на висоті 800-1000 метрів. Сироварня Біласовиці — це локальна сироварня Закарпаття у якої є свій девіз: «віримо в усе автентичне, тому ніколи не копіюємо рецептур відомих сирів»

Тут виготовляють багато сиру з овечого та коров'ячого молока — будз, вурду, тверді та напівтверді сири, з додаванням трав. На сьогодні сироварня Біласовиці єдина сироварня в Україні, де можна придбати овечі сири із витримкою 3 роки.

Програма: Екскурсія сироварнею, дегустація сиру з келихом вина!
Вартість дегустації: дегустація – 60 грн.
Адреса: Закарпатська обл., Воловецький район,  с. Біласовиця
Сайт: http://syrbilasovytsi.com.ua/

Велике господарство, смачний козячий сир та щирі серця двох Катерин — це все про «Козячу ферму двох Катерин». На території ферми працює дегустаційний зал, проводяться екскурсії, майстер-класи, дегустації, продаж сирів, молока та інших продуктів. На фермі налічується більше 60 кіз та козенят, вівці, кінь, а також є двір зі свійськими птахами та тваринами. Тут можна взяти участь у роботі ферми, погодувати та подоїти кіз. Також на фермі можна придбати сувеніри, цукерки, пастилу, варення та джеми, чаї з трав.

Програма: Екскурсії фермою та на гори Захара Беркута, майстер-класи з виготовлення бринзи та багато іншого.
Вартість дегустації: сирний сет — 150 грн, екскурсія — 50 грн
Адреса: Львівська обл., Сколівський р-н, с. Тухля, вул. Івана Франка 145
Сайт: http://surl.li/aqidz

Обов'язково відвідайте «Перечинську мануфактуру», адже стільки видів сиру ви точно не бачили! Головна ідея створення «Перечинської Мануфактури» — робити якісний та натуральний сир. Сироварня стежить за якістю своїх товарів: від закупки молока у фермерів, які щомісяця надають сироварні довідку про стан молока до лабораторного аналізу всіх сирів раз на квартал. Також, не багато сироварень можуть похвалитися такими унікальними виробами як сир з липою, евкаліптом, горіхами або помідором. Тут ви зможете скуштувати ніжну рікотту, м'який камамбер та інші унікальні сири. Дегустаційна тарілка складається з восьми типів сиру: рікотта, камамбер, молодий свіжий сир – долинний з перцем, долинний без перцю, витриманий 2 місяці “Перечинський” та Перечинський” молодий із пажитником, сир типу качота.

Програма: Екскурсія мануфактурою та дегустація
Вартість дегустації: дорослі — 80 грн, діти до 12 років — 50 грн.
Адреса: Закарпатська обл., Перечинський район, смт. Перечин
Сайт: https://perechyn-cheese.com.ua/

А недалеко від виноградівської Чорної гори знаходиться ферма "Карпатський буйвол". Тут місцеві ентузіасти намагаються врятувати найпівнічнішу популяцію буйволів у світі! Тому вам слід їхати до них в гості, щоб побачити цих красенів. Зараз на фермі живуть понад 30 карпатських буйволів, за якими можна спостерігати, а також скуштувати та купити різні сорти буйволиного та овечого сиру.

Програма: Екскурсія, дегустація, а ще можна погладити буйволів)
Вартість дегустації: екскурсія без дегустації — 20 грн, екскурсія та дегустація – 85 грн.
Адреса: м. Виноградів, вул. Першотравнева 67
Сайт: http://surl.li/aqiel

Цікава історія у Монастирської сироварні, яку ви можете послухати від ченців та скуштувати різноманітні види сирів на їх фермі. Ідея створити сироварню  неподалік Мукачева при Свято-Покровському чоловічому монастирі належить його настоятелю — архімандриту Митрофану. Ракошинські ченці виготовляють 14 видів сирів із молока зібраного на власній фермі, де живуть  корови, вівці та кози. В основі асортименту — натуральні закарпатські сири: бринза, будз, вурда, виготовлені за традиційною технологією, а також справжні італійські сири —  моцарела, скаморця, мукіна та рікота. Також у монастирській сироварні пишаються аналогом відомої фети — «грецьким сиром» з овечого молока та ексклюзивним «Біблійним» сиром з додаванням привезеного з Єрусалиму ісопа. Великий попит має і козячий сир «Монастирський», який виготовляється лише восени.

Програма: Екскурсія та дегустація трьох сортів сиру з вином.
Адреса: с. Ракошино, Свято-Покровським монастир