Інгредієнти для класичного кебаба
Складно знайти один універсальний спосіб приготування. Рецепти відрізняються залежно від регіонів, і кожен народ має свої секрети та особливі інгредієнти, здатні перетворювати кебаб у національну страву тієї чи іншої кухні.
Сьогодні ми візьмемо за основу класичний люля-кебаб із баранини з ароматними спеціями. Подається така страва в піті або лаваші — пісного пшеничного коржа у вигляді кишеньки, яка начиняється м’ясом з овочами.
Як приготувати класичний кебаб? Вам знадобляться:
- задня частина баранини без кісток — 500 г;
- цибуля — 1 шт.;
- кумин, коріандр — ½ ч.л.;
- сіль, перець — на свій смак;
- зелень для подачі;
- рослинна олія — 15 г;
- кетчуп «Чилі» від Торчин — 4 ст.л.;
- огірок — 1 шт.;
- сир адигейський або сулугуні — 50 г;
- помідор — 1 шт.;
- синя цибуля — 1 шт.
Етапи приготування класичного кебаба
Тепер давайте дізнаємося, як готувати кебаб. Усе не так складно:
- Подрібніть м’ясо в м’ясорубці разом із цибулею, посоліть і поперчіть його, після чого сформуйте кульки.
- Готовий фарш можна обсмажувати на рослинній олії або, насадивши на шпажки, випікати в духовці до готовності при температурі 200°С.
- Змішайте всі елементи соусу: кетчуп Торчин «Чилі», який додасть страві пряну гостроту й пікантну нотку, дрібно нарізані овочі: помідори, огірок, червона цибуля, спеції.
- Закінчили готувати соус? Настав час збирати страву. Візьміть піту й покладіть у самий низ натертий сир, зверху — кілька кульок кебаба (4–5 штук на одну людину). Полийте м’ясо соусом з овочами та прикрасьте зверху зеленню.
- Подавати кебаб обов’язково в гарячому або теплому вигляді.
Ця страва вимагає мінімальної кількості інгредієнтів, готується швидко і просто. Головне — розібратися з послідовністю і знайти соковите якісне м’ясо. Сподіваємося, вам сподобалися рецепти, описані вище, і ви неодмінно додасте їх у своє сімейне меню. Пробуйте класичний варіант і експериментуйте, додаючи в кебаб незвичні інгредієнти, щоб ближче познайомитися зі Східної кухнею. Повірте, вона того варта.
Оригінальні рецепти кебаба
Ми зібрали для вас кілька нестандартних рецептів, які перетворюють приправлене м’ясо в дану страву високої кухні. Як приготувати кебаб? Вам не потрібні ніякі пристосування та особливий посуд — ви легко зможете використовувати духовку:
- Кебаб із баклажана. Популярна страва турецької кухні. Баклажан розрізають гармошкою (в повному обсязі) і начиняють отримані проміжки приправленим фаршем із дрібно рубаними цибулею й часником. Після цього все відправляється у форму й у духовку, де випікається при 190°С 40 хвилин.
- Люля-кебаб із кабачками. Ніжна легка страва, яке сподобається дорослим і дітям. Для неї змішують дрібно подрібнену цибулю і курячий фарш із кінзою, перцем і сіллю, кабачки нарізають товстими кружечками. Після цього на дерев’яну шпажку по черзі викладають кабачок і кульку з м’яса. Кебаб загортають у фольгу і випікають 25 хвилин у духовці. Далі страву дістають, розгортають із фольги та додають у неї тертий сир, відправляючи готуватися ще 5 хвилин.
Кебаб
Кебаб — це традиційна арабська страва, яка вже давно перекочувала з країн Близького Сходу в усі куточки планети. Сьогодні кебаби можна знайти в будь-якому місті, їх подають як у ресторанах близькосхідної кухні, так і фудтраках як стріт-фуду.
Загалом кебаб — це загальна назва страви, до якого входить безліч варіацій подачі м’яса. Найпопулярнішими видами кебаба вважаються:
- шиш-кебаб, що нагадує класичний шашлик;
- люля кебаб;
- Адана кебаб;
- донер кебаб;
- чевапчичи (грузинська страва) тощо.
Способів приготування також кілька: його смажать в олії або на грилі, запікають, гасять в ароматних прянощах і соусах.
Попри те, що класичний рецепт передбачає використання баранини, основою також може бути яловичина, курка, свинина, або навіть риба. А останнім часом стали популярні й веганські варіації страви із сочевиці або фалафель.
Щоб не заплутатися у всій різноманітності рецептів, давайте дізнаємося класичний спосіб приготування кебаба, а також найпопулярніші його варіації, які ви зможете легко приготувати вдома.