Класичний хек у духовці: інгредієнти
Риба хек у духовці виходить ніжною й соковитою. Таку страву складно зіпсувати, адже вона вимагає мінімуму інгредієнтів і зусиль для приготування. Головне — зібрати всі обов’язкові продукти. На 2 порції дієтичної та легкої страви вам знадобляться:
- хек (філе) — 1 шт.;
- помідори черрі — 150 г;
- рослинна олія — 2 ст.л;
- лимон — ½ шт.;
- приправа Торчин «10 овочів» — 1 ч.л;
- сіль, перець — на свій смак.
Цей рецепт є універсальним. Риба виходить м’якою й ніжною, насичує і служить основною стравою. А овочі відіграють роль гарніру, підкреслюють делікатний смак і ідеально поєднуються з хеком.
Етапи приготування хека з томатами в духовці
Тепер розберімось, як готувати хек у духовці. Усе досить просто:
- Якщо ви купили готове філе, просто промийте його й добре просушіть. Якщо взяли хек цілим, очистіть його, відокремте філе й позбавте рибу від кісток.
- У невеликій глибокій тарілці змішайте рослинну олію, лимонний сік і приправу Торчин «10 овочів». До її складу входить сушена морква, цибуля-порей, часник, пастернак, томати, червоний перець, а також пряні спеції, які додадуть м’ясу хека більш насичений і глибокий смак.
- Додайте сіль і перець, добре перемішайте все віночком.
- Змастіть філе хека отриманим соусом і викладіть його у форму, застелену фольгою.
- Помийте помідори черрі й покладіть їх по різні боки від філе.
- Загорніть рибу фольгою й запікайте в розігрітій до +240 градусів духовці приблизно 10 хвилин.
- Подавайте, прикрасивши зеленню й часточкою лимона.
Готується страва з дієтичної легкої риби всього за 15 хвилин. Велику частину цього часу вам не потрібно нічого робити, просто чекайте, коли духовка подасть сигнал про те, що філе пропеклося.
Подавати хек із томатами в духовці можна як самостійну страву, або до вашого улюбленого гарніру: картоплі, тушкованих овочів, круп і т. д. Це дуже корисний і водночас економний варіант обіду для всієї родини.
Варіанти приготування хека в духовці
Немає особливих складнощів у тому, як приготувати хек у духовці. Головне — підготувати філе риби й позбавити його від кісточок. Далі можете фантазувати з поєднанням продуктів:
- Хек із цибулею й морквою в томатному соусі. Насичене ситна страва, яка ідеально поєднується з картопляним пюре, як гарнір.
- Запечений хек у лимонно-часниковому соусі. Просто з’єднайте вершкове масло, подрібнений часник, лимонний сік і базилік. Натріть їм рибу й помістіть її в духовку на 10–15 хвилин.
- Хек із кабачками в сметанному соусі. Ця страва одночасно й основна, і гарнір. Хек і кабачок нарізають на однакові шматочки, заливають сметаною, змішаної з гірчицею, і запікають 15 хвилин за температури 200 градусів.
Хек у духовці
Хек — це дієтична риба, яка багата корисними мікроелементами. Вона може похвалитися не тільки низьким відсотком жиру, але і високим вмістом вітамінів групи B, а також вітамінами С, Е, А. Її м’ясо насичує організм йодом, жирними кислотами й білком. Страви з хека корисні для людей із проблемною шкірою, захворюваннями щитовидної залози та тощо. Крім того, він є відмінною профілактикою багатьох захворювань, якщо вживати його в їжу 1–2 рази в тиждень.
За всі ці заслуги хек вважається обов’язковою стравою в меню дорослих і дітей. Саме по собі м’ясо риби може здатися несмачним, на відміну від, наприклад, сьомги. Однак, якщо готувати його правильно, ви зможете розкрити всі потенційні багатства його смаку.
Щоб ви могли трохи поекспериментувати в пошуках ідеального рецепта риби для вашої родини, ми урізноманітнили приготування хека в духовці цікавими варіаціями рецептів, а також підготували класичний спосіб запікання риби із соковитими томатами й ароматними спеціями.