Класичний рецепт чанахи: інгредієнти
Перш ніж приступити до приготування чанахи, необхідно зібрати обов’язковий набір інгредієнтів. На одну порцію ароматного грузинської страви вам знадобляться:
- телятина — 100 г;
- картопля — 150–200 г;
- печериці — 50 г;
- квасоля — 50 г;
- морква — 50 г;
- ріпчаста цибуля — ½ шт.;
- зелень для подачі;
- часник — 1–2 зубчики;
- томатна заправка Торчин — 4 столові ложки;
- сіль, перець — на свій смак;
- рослинна олія для обсмажування;
- питна вода — 0,1 л.
Зазвичай, щоб приготувати чанахи, необхідно зібрати також весь інвентар. Найважливіше з цього — відповідний посуд, глиняний горщик, який підходить для приготування страв у духовці.
Етапи приготування чанахи
Тепер приступаємо безпосередньо до створення чанахи. Для початку необхідно замочити квасолю на ніч і відварити її до готовності. Зробити це краще заздалегідь, щоб процес приготування страви був швидшим. Далі все просто:
- М’ясо порізати на великі шматочки.
- Покладіть часник на розпечену сковороду, змащену олією, й обсмажте кілька секунд.
- Додайте до часнику приправлене сіллю й перцем м’ясо.
- На окремій сковороді необхідно обсмажувати картоплю, моркву, нарізану на середні шматочки й дрібно порубаний лук.
- Зніміть із вогню овочі, і в ту ж сковороду додайте томатну заправку від Торчин. Вона поєднує в собі суміш ароматних овочів і спецій. Томати в заправці додадуть страві насичений смак, а буряк доповнить чанахи характерним яскравим відтінком і солодкуватим післясмаком.
- Влийте трохи води та злегка проваріть соус.
- Візьміть горщик, покладіть у нього телятину, зверху — готову квасолю, далі — овочеву засмажку, свіжі гриби.
- Залийте страву томатною заправкою, щоб вона покривала кожен шар.
- Поставте чанахи в горщику в духовку й готуйте страву за температури 180°С 50–60 хвилин.
- Подавайте в гарячому вигляді, прикрасивши дрібно посіченою зеленню.
Готується чанахи досить довго — 60–80 хвилин. Однак більшу частину цього часу вам доведеться просто чекати, поки страва запікається в духовці. Безпосередньо підготовка продуктів забирає не більш ніж 15 хвилин.
Але скільки б не довелося чекати, чанахи неодмінно цього варто. Гаряча й темпераментна страва, як і характер грузинів, гармонійно поєднує в собі насичений смак овочів, ніжне м’ясо та ароматну заправку. Ця страва — повноцінний обід або вечерю, який зігріє в прохолодну погоду і стане прикрасою столу.
Варіанти приготування чанахи
Перед тим, як приготувати чанахи за класичним рецептом, ознайомимось із цікавими та оригінальними варіантами страви. Ми зібрали кілька незвичайних поєднань:
- Чанахи з баклажанів із квасолею. Це вегетаріанська страва без м’яса, яку можна не тільки подати до столу, але й закрити в банку, залишивши на зиму. Крім квасолі та баклажанів, сюди також додають болгарський перець, цибулю, часник, томати, морква, спеції та трохи оцту.
- Чанахи з рисом. Ситна страва, у якій до баранини, овочів і спецій додають рис, отримуючи у такий спосіб ситний обід для всієї сім’ї.
Чанахи
Чанахи — це класична страва грузинської кухні. Якщо говорити коротко — це томління баранина з ароматними овочами, яка запікається в глиняному посуді з духмяними спеціями в ніжній підливі. Зазвичай для приготування використовується найніжніша частина баранини, наприклад, ребра. Однак сьогодні можна знайти альтернативні види чанахи з іншими сортами м’яса, включно з яловичиною, свининою, індичкою або навіть куркою.
Пряна страва представляє ціле поле для експериментів. Різні варіації чанахи містить квасоля, баклажани, гриби, перець чилі тощо.
Ні в кого не виникає сумнівів у тому, що грузинська кухня — це завжди смачно й ситно. Тому ми підготували для вас відразу кілька цікавих рецептів чанахи: класичний варіант і його оригінальні альтернативи.