Рецепти
Харчо с заправкой Торчин
90 хв
8

Класичний суп харчо: інгредієнти

Тепер розберімося, як приготувати класичний суп харчо. Для цього обов’язково запасіться такими складовими:

  • яловичина — 300 г;
  • помідори — 2 шт.;
  • часник — 2 зубчики;
  • цибуля — 1 шт.;
  • рис — 3 ст.л;
  • зелень для подачі;
  • кетчуп Торчин «Чилі» — 2 ст.л;
  • тклапі або соус Ткемалі — 1 ст.л;
  • сіль, перець — на свій смак;
  • хмелі-сунелі, паприка — по ½ ч.л.

З такої кількості інгредієнтів ви зможете приготувати класичний суп харчо на 4 порції.

Приготування супу харчо: етапи

Тепер розберімося, як готувати страву. Насамперед потрібно помити всі овочі та очистити їх від шкірки.

З помідорів зніміть шкірку, поклавши їх в окріп на 1–2 хвилини.

Вимийте, просушіть і очистіть від прожилок м’ясо, а після поріжте його на порційні шматки. Далі приготування супу харчо ділиться на кілька етапів:

  1. Цілу цибулину і шматки м’яса покладіть у каструлю з водою, доведіть до кипіння і варіть бульйон 1–1,5 години.
  2. Відварене м’ясо обсмажте на сковороді 5–7 хвилин і ще трохи тушкуйте під кришкою.
  3. Додайте очищені порізані помідори, пряний кетчуп Торчин «Чилі» і дрібно порубаний часник, залиште тушкуватися на 10 хвилин.
  4. Овочі з яловичиною покладіть у бульйон і варіть ще 5–7 хвилин.
  5. Етап, яким завершується приготування супу харчо, — додавання рису. Промийте його і всипте в каструлю, залишивши на вогні на 15 хвилин.
  6. За 3 хвилини до готовності покладіть спеції та ретельно перемішайте.
  7. Дрібно поріжте зелень і прикрасьте страву.

Харчо, як класичний, так і альтернативний, — це апетитне смачна страва, яке прикрасить обідній стіл і неодмінно урізноманітнить раціон вашої родини. А аромат стиглих помідорів і запашних спецій, що витає на кухні, тільки збудить апетит у домочадців.

 

Цікаві рецепти супу харчо

Приготування супу харчо традиційно мається на увазі використання яловичини. У нього навіть є друга назва, яка дослівно перекладається, як «яловичий суп». Однак сьогодні трапляються також варіації на основі курки, свинини, баранини тощо. Тобто ви можете додавати будь-яке м’ясо, яке знайдете в холодильнику.

Ми зібрали кілька цікавих альтернатив, які урізноманітнюють класичний рецепт супу харчо:

  1. З рибою. Ви вже здогадалися, який інгредієнт використовується тут замість м’яса. Цей рецепт супу харчо передбачає використання більш жирної риби, наприклад, горбуші.
  2. Пісний. Як випливає з назви, такий рецепт супу харчо передбачає відсутність у першій страві м’ясних інгредієнтів. Водночас обід усе також виходить ситним і наваристим.

Суп харчо

Далеко не всі знають, що таке суп харчо. Це перша страва, яка прийшла до нас із Грузії. Її смак неможливо переплутати з іншими: наваристий бульйон, ніжне м’ясо й суміш ароматних спецій роблять суп ситним і смачним.

Головна особливість харчо — це поєднання яловичини з помідорами, рисом, грузинськими приправами та секретним інгредієнтом: сливовим висушеним пюре тклапі. За наявності всіх складових суп готується досить просто. Уже через 30–40 хвилин ви зможете ласувати гарячим обідом. Сьогодні ми поділимося з вами класичним рецептом супу, а також розповімо, які цікаві варіації страви існують.