
Класичний суп харчо: інгредієнти
Тепер розберімося, як приготувати класичний суп харчо. Для цього обов’язково запасіться такими складовими:
- яловичина — 300 г;
- помідори — 2 шт.;
- часник — 2 зубчики;
- цибуля — 1 шт.;
- рис — 3 ст.л;
- зелень для подачі;
- кетчуп Торчин «Чилі» — 2 ст.л;
- тклапі або соус Ткемалі — 1 ст.л;
- сіль, перець — на свій смак;
- хмелі-сунелі, паприка — по ½ ч.л.
З такої кількості інгредієнтів ви зможете приготувати класичний суп харчо на 4 порції.
Приготування супу харчо: етапи
Тепер розберімося, як готувати страву. Насамперед потрібно помити всі овочі та очистити їх від шкірки.
З помідорів зніміть шкірку, поклавши їх в окріп на 1–2 хвилини.
Вимийте, просушіть і очистіть від прожилок м’ясо, а після поріжте його на порційні шматки. Далі приготування супу харчо ділиться на кілька етапів:
- Цілу цибулину і шматки м’яса покладіть у каструлю з водою, доведіть до кипіння і варіть бульйон 1–1,5 години.
- Відварене м’ясо обсмажте на сковороді 5–7 хвилин і ще трохи тушкуйте під кришкою.
- Додайте очищені порізані помідори, пряний кетчуп Торчин «Чилі» і дрібно порубаний часник, залиште тушкуватися на 10 хвилин.
- Овочі з яловичиною покладіть у бульйон і варіть ще 5–7 хвилин.
- Етап, яким завершується приготування супу харчо, — додавання рису. Промийте його і всипте в каструлю, залишивши на вогні на 15 хвилин.
- За 3 хвилини до готовності покладіть спеції та ретельно перемішайте.
- Дрібно поріжте зелень і прикрасьте страву.
Харчо, як класичний, так і альтернативний, — це апетитне смачна страва, яке прикрасить обідній стіл і неодмінно урізноманітнить раціон вашої родини. А аромат стиглих помідорів і запашних спецій, що витає на кухні, тільки збудить апетит у домочадців.
Цікаві рецепти супу харчо
Приготування супу харчо традиційно мається на увазі використання яловичини. У нього навіть є друга назва, яка дослівно перекладається, як «яловичий суп». Однак сьогодні трапляються також варіації на основі курки, свинини, баранини тощо. Тобто ви можете додавати будь-яке м’ясо, яке знайдете в холодильнику.
Ми зібрали кілька цікавих альтернатив, які урізноманітнюють класичний рецепт супу харчо:
- З рибою. Ви вже здогадалися, який інгредієнт використовується тут замість м’яса. Цей рецепт супу харчо передбачає використання більш жирної риби, наприклад, горбуші.
- Пісний. Як випливає з назви, такий рецепт супу харчо передбачає відсутність у першій страві м’ясних інгредієнтів. Водночас обід усе також виходить ситним і наваристим.
Суп харчо
Далеко не всі знають, що таке суп харчо. Це перша страва, яка прийшла до нас із Грузії. Її смак неможливо переплутати з іншими: наваристий бульйон, ніжне м’ясо й суміш ароматних спецій роблять суп ситним і смачним.
Головна особливість харчо — це поєднання яловичини з помідорами, рисом, грузинськими приправами та секретним інгредієнтом: сливовим висушеним пюре тклапі. За наявності всіх складових суп готується досить просто. Уже через 30–40 хвилин ви зможете ласувати гарячим обідом. Сьогодні ми поділимося з вами класичним рецептом супу, а також розповімо, які цікаві варіації страви існують.